John: Petře Lessy, děkujeme! Odvedl jsi kus práce

05.02.2014 20:56

Sledoval jsem dnes tiskovou konferenci ministerstva vnitra na které vystoupili kromě ministra Milana Chovance a předsedů odborových svazů také policejní prezident Petr Lessy a jeho předchůdce Martin Červíček.

John: Petře Lessy, děkujeme! Odvedl jsi kus práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda VV Radek John

Musím uznat, že tolik moudrých slov a chlapských gest, co v přenosu zaznělo, jsem opravdu dlouho neslyšel.

Když jsem se na konci roku 2010 rozhodl uspořádat výběrové řízení na post policejního prezidenta, všichni si klepali na čelo a říkali si, co to ten John zase vymyslel. Když dnešní ministr Chovanec přichází se stejným řešením, málokdo se nad tím pozastaví, ale to není ten skutečný důvod, proč píšu tento blog.

Petr Lessy to měl od začátku těžké, troufám si tvrdit, že žádný jeho předchůdce nestrpěl tolik křivých trestních oznámení a pomluv na svou osobu a žádný jeho předchůdce nemusel čelit šikaně, kterou mu dával resortní ministr. Soud dal nakonec Petru Lessymu za pravdu, ale bylo jasné, že čím déle se proces potáhne, čím déle se bude médii přetřásat slovo policejní dvojvládí, tím menší bude šance na Lessyho návrat. 

Petr se rozhodl nakonec chlapsky odejít, ale může odejít se ctí. Zůstalo po něm kvantum viditelné práce. Myslím, že mi dáte za pravdu, že policie (tato banda plukovníků, jak by řekl Nečas) se už zaplaťpánbůh do politiky nebojí strkat prsty a kéž by to tak zůstalo. Vyšetřují se Casy, daňové úniky, expremiér, zatknul se Rath, zabavuje se x-krát více majetku než před čtyřmi roky a obecně se vyšetřuje více spisů. Vím, že si řadoví policisté budou stěžovat na to, že jim za mě, resp. Lessyho poklesly platy, ale věřte mi, nebylo tenkrát z čeho brát a svolil jsem jen proto, že Kalousek rozpočet za dva roky dorovná. Koneckonců, ubíralo se skoro všude.

Přeji jen všem občanům, aby Lessyho nástupce byl minimálně stejných kvalit, aby se nebál, a aby Lessyho osud chápal jako inspiraci spíše než varování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek John

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…