John (VV): Václavák zažil akci proti GMO - Polonahé modelky se pekly ve vaničkách

21.05.2014 20:00

Na dubnový seminář o problematice geneticky modifikovaných potravin GMO, konaný pod záštitou poslankyně Olgy Havlové, navázala dnešní petiční akce konaná v horní části Václavského náměstí.

John (VV): Václavák zažil akci proti GMO - Polonahé modelky se pekly ve vaničkách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John zorganizoval petici za zákaz geneticky upravených potravin

Tři velké vaničky s polonahými modelkami měli pod sochou sv. Václava upozornit na mainstreamovými médii přehlíženou problematiku GMO.

Na místě kolovala také petice proti pěstování GMO v zemích Evropské unie. Po text se podepisovali nejen občané České republiky, ale i kolemjdoucí turisté. Mezi nejexotičtější signatáře patřili Indové, nechyběli ale též občané Německa, Ukrajiny, Polska či Velké Británie.

Petice žádá vládu České republiky, aby zakázala pěstování všech geneticky upravených plodin a zavedla povinné označení pro potraviny obsahující GMO, a to včetně masa, vajec, ryb, korýšů a mléčných výrobků pocházejících ze zvířat krmených krmivem obsahujícím GMO. Česká republika by se měla podle iniciátora petice Radka Johna stát zónou bez GMO, což by se mělo využít jako konkurenční výhoda našeho státu.

„Děsí mě, že nejsou dostatečně validní dlouhodobé studie o vlivu GMO na lidské zdraví. Historie ukazuje, jaké chyby udělal svět používáním insekticidu DDT bez dostatečných informacích o jeho účincích, když dopustil kontaminaci životního prostředí polychlorovanými bifenyly,“ vyjádřil své kandidát do Europarlamentu Radek John a jedním dechem dodal, že je v případě GMO nutná předběžná opatrnost.

V současnosti se GMO potraviny sice u nás neprodávají ve velkém, v regálech obchodů se dá najít několik značek rostlinných olejů vyrobených z geneticky modifikované sóji, ale potravinová nesoběstačnost EU už teď způsobuje, že se sem dováží obrovské množství geneticky modifikovaných krmiv z Ameriky a Asie pro hospodářská zvířata. Česká republika patří po boku Rumunska, Portugalska a Španělska mezi jediné státy EU, které pěstování GMO povolují. „ Nelíbí se mi, že se máme stát pokusným králíkem. Ostatní jen čekají, jak tento experiment u nás dopadne. Nechci být průkopníkem slepých uliček,“ uzavřel John.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek John

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.