Johnová: Nemocnici Na Františku bude provozovat hlavní město

28.03.2019 20:57

Hlavní město převezme od Prahy 1 provoz Nemocnice Na Františku, městské části zůstane budova a pozemek. Podle starosty Prahy 1 Pavla Čižinského změna zřizovatele umožní rozvoj zdravotní péče v Praze. Dohoda navazuje na rozhodnutí pražských zastupitelů z ledna 2018.

Johnová: Nemocnici Na Františku bude provozovat hlavní město
Foto: Twitter
Popisek: Milena Johnová

„Je to krok směrem k poskytování zdravotních služeb Pražanům ve špičkové kvalitě. Hlavní město musí začít s podstatně aktivnější politikou v oblasti zdravotnictví, než tomu bylo doposud. Nemocnice Na Františku, jediná budoucí městská nemocnice podobného rozsahu, by se v budoucnu mohla stát základním kamenem stabilního systému zdravotní péče v Praze,“ uvedla pražská radní pro zdravotnictví Milena Johnová.

Podle Mileny Johnové se Praha dále nemůže spoléhat jen na fakultní nemocnice a začíná koordinovat spolupráci všech svých zdravotnických zařízení, k nimž patří Městská poliklinika Praha, Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy, Městská nemocnice následné péče, Olivova dětská léčebna a Centrum léčebné rehabilitace. Praha má také zájem spolupracovat s městskými částmi a jejich zdravotnickými zařízeními.

„Poslední roky nemocnice spíš přežívala a vloni se ji dokonce pokusila předchozí politická reprezentace podvodně zprivatizovat. My jsme od začátku našeho nástupu na radnici začali jednat o její záchraně, efektivním řízení a o rozvoji péče, kterou poskytuje Pražanům. Nemocnice má celopražský význam a je tak logické, aby ji řídilo samo město a ne jen městská část, “ vysvětlil starosta Prahy 1 Pavel Čižinský.

Služby nemocnice využívají tradičně obyvatelé všech městských částí a také turisté. Kromě běžného spektra úkonů poskytuje nemocnice například výbornou ortopedickou péči, ve které má jednu z nejkratších čekacích lhůt v Praze na operace kyčelních a kolenních kloubů. Vyniká také v tzv. jednodenní péči při operacích, po nichž pacient může jít ještě stejný den domů, například v léčbě známého „počítačového onemocnění“, tzv. karpálního tunelu. Nemocnice Na Františku disponuje kvalitní plasticko-estetickou chirurgií a léčbou rakoviny prsu. V plánu je i zřízení lůžkové rehabilitace pro pacienty po ortopedických operacích. O dalším rozvoji služeb nyní povede Praha koncepční jednání.

V rámci budoucího rozvoje nemocnice se počítá také s úpravou pracovních podmínek pro zaměstnance. „Naváži na novou tradici společného setkávání s vedením a zaměstnanci našich příspěvkových organizací. Společně identifikujeme klíčové oblasti zlepšení pracovních podmínek a budeme jednat i o možnostech rozvoje nemocnice,“ dodala Milena Johnová.

Nyní začnou praktické přípravy k převodu nemocnice hlavnímu městu, příprava smluv a dalšího postupu. „Tato zásadní dohoda mezi Prahou 1 a magistrátem je důkazem toho, že se dokážeme dohodnout ve prospěch Pražanů. Doba, kdy si Praha 1 a magistrát dělaly naschvály, už skončila. Důležitý je společný cíl – a my nyní postupujeme koordinovaně k nejlepšímu možnému dlouhodobému rozvoji lékařské a sociální péče v Praze,” komentuje rozhodný krok Pavel Čižinský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.