Johnová (Praha sobě): Ďáblický hřbitov s pohřebištěm obětí obou zrůdných režimů je místem mimořádného významu

22.09.2022 22:21 | Tisková zpráva

Hlavní město Praha ve spolupráci s organizací Hřbitovy a pohřební služby hl. m. Prahy oficiálně představilo výsledky architektonické soutěže na pietní úpravu Ďáblického hřbitova s čestným pohřebištěm popravených a umučených vězňů a příslušníků II. a III. odboje.

Johnová (Praha sobě): Ďáblický hřbitov s pohřebištěm obětí obou zrůdných režimů je místem mimořádného významu
Foto: Twitter
Popisek: Milena Johnová

Uspěly týmy MCA atelier a Architektonická kancelář Jiří Kolomazník, s nimiž budou nyní vedena jednání o dopracování studie podle doporučení poroty. Výstava soutěžních návrhů je aktuálně přístupná v nové obřadní síni Ďáblického hřbitova až do 30. září 2022.

Severní část Ďáblického hřbitova je zhmotnělou metaforou novodobých československých dějin. Vedle sebe zde odpočívají těla obětí zavražděných a umučených nacistickým a komunistickým totalitním režimem, popravení okupanti, kolaboranti z řad českého obyvatelstva a nacisté, kteří ukončili svůj život na konci války sebevraždou; popravení vrazi, zločinci i tisíce neznámých osob včetně dětí.

Prostřednictvím soutěže hledal zadavatel řešení, které zachová syrovost a autenticitu hrobových šachet a současně umožní, aby místo pravdivě vyprávělo dějiny 20. století se všemi jeho rozpory a paradoxy.

„Ďáblický hřbitov s pohřebištěm obětí obou zrůdných režimů je místem mimořádného významu. Přibližně třetina obyvatel této země se narodila po r. 1989 a totalitní režimy zná často jen jako učivo z hodin dějepisu. Pietní úpravou hřbitova získáme místo, kde se návštěvníci takříkajíc dotknou historie, dozvědí se o zločinných diktaturách a o statečných mužích a ženách, kteří se jim postavili,“ říká Milena Johnová, radní hl. m. Prahy pro oblast sociální politiky a zdravotnictví.

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí

„Od samého začátku jsme si uvědomovali, že nehledáme pouze vizuální a prostorové řešení. S ohledem na význam a historii místa bylo nutné vnímat otázky etické, společenské a historické. Při přípravě soutěže a jejího zadání jsme proto přizvali odborníky a experty ze Sdružení bývalých politických vězňů, Ústavu pro studium totalitních režimů, Vojenského historického ústavu, Národního památkového ústavu, Ministerstva obrany a další,“ uvádí Martin Červený, ředitel organizace Hřbitovy a pohřební služby hl. m. Prahy.

Do soutěže o návrh, která byla vypsána 24. února 2022, se přihlásilo celkem sedmnáct týmů. Z nich porota vybrala na základě kvality referenčních prací devět účastníků, kteří byli vyzváni ke zpracování soutěžního návrhu. Porota složená z předních českých architektů a krajinářských architektů hodnotila celkem osm soutěžních návrhů a rozhodla o udělení dvou druhých míst. O ně se podělil MCA atelier s.r.o. a Architektonická kancelář Jiří Kolomazník, s. r. o.

Hřbitovy a pohřební služby hl. m. Prahy nyní povedou s oběma oceněnými jednání o dopracování studie podle doporučení poroty. Na základě výsledků jednání rozhodne zadavatel, který z návrhů bude realizován.

Výstava soutěžních návrhů je přístupná pro širokou veřejnost od 21. do 30. září 2022 v nové obřadní síni Ďáblického hřbitova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…