Johnová (Praha sobě): Největší krize nastane během vánočních svátků

04.12.2021 11:17

Praha vyzývá laické dobrovolníky i další zdravotníky k zapojení do pomoci v boji s pandemií

Johnová (Praha sobě): Největší krize nastane během vánočních svátků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radní Milena Johnová

Vedení hlavního města dnes požádalo potenciální zájemce z řad široké veřejnosti, ale i ambulantní a praktické lékaře, aby se zapojili různými způsoby do pomoci přetíženým nemocnicím a dalším zdravotnickým i sociálním zařízením nejen na území metropole. 

Anketa

Má Miroslav Kalousek šanci stát se prezidentem České republiky?

2%
96%
hlasovalo: 14590 lidí
Hrozí totiž, že zejména v období Vánoc, ve druhé polovině letošního prosince, už nebudou postačovat personální kapacity, které by se dostatečně postaraly o pacienty.

Pandemie koronaviru zatím nezvolňuje, nemocnice tak nadále fungují s maximálním nasazením. Nad rámec své běžné činnosti totiž musí zajišťovat i péči o covid pozitivní pacienty. Jenže kvůli dlouhodobému zatížení zdravotníků i omezeným personálním kapacitám začínají být zařízení na hranici svých možností.

Proto se Praha v rámci spolupráce s Českým červeným křížem (ČČK) připojila do výzvy směrem k laické veřejnosti. Zároveň magistrát na přímo oslovuje ambulantní a praktické lékaře, aby se ještě více zapojili do pomoci přetíženým nemocnicím, které brzy mohou přestat zvládat nápor pacientů.

„Situace je vážná. V nemocnicích bude chybět v druhé polovině prosince 300 zdravotníků. Vyzval jsem proto velká zařízení sdružující ambulantní lékaře k jejich zapojení. Nemocnice potřebují pomoci zejména na očkovacích a testovacích místech a odděleních, kde se podávají monoklonální protilátky. Dále jsme požádali praktiky a lékaře pro děti a dorost o zařazení do lékařské pohotovostní péče a o to, aby očkovali ve svých ordinacích,“ říká primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

„Všichni víme, že největší krize nastane během vánočních svátků. Ten, kdo by chtěl pomoci, nemusí být nutně zdravotník, mimo jiné díky bezplatným kurzům základního ošetřovatelství, které pro dobrovolníky organizuje Český červený kříž. Na odděleních nemocnic mohou absolventi kurzů zastat spoustu práce a ulehčit tím přetíženým sestrám. Chtěla bych za hlavní město požádat, aby každý, kdo může, zvážil zapojení do pomoci přetíženému zdravotnictví. Procházíme zkouškou solidarity. Pevně věřím, že v ní jako společnost obstojíme,“ uvádí radní pro oblast zdravotnictví Milena Johnová.

Právě dobrovolnickou činnost pro širokou veřejnost organizuje zejména ČČK. Ten už se aktuálně kvůli závažné situaci připravuje i na nejčernější scénáře dalšího vývoje pandemie a nyní otevírá další jednodenní kurzy pro veřejnost. Na nich je možné získat ošetřovatelské dovednosti, které lze uplatnit doma při péči o své blízké, v nemocnicích nebo v nejrůznějších sociálních zařízeních. Kurzy se konají nejen v Praze, ale i v dalších českých městech a v současnosti jsou zdarma.

Po vyškolení dobrovolníci míří především do nemocnic, kde například pomáhají a odlehčují zdravotnickému personálu s péčí o nemocné pacienty na lůžku. Organizace jich už v těchto dnech vysílá desítky a další desítky se zapojují samostatně. V Praze jsou dobrovolníci ČČK aktuálně nasazeni ve čtyřech nemocnicích, zároveň pokračuje úzká spolupráce s Nemocnicí následné péče ve Vysočanech, kde budou zájemci pomáhat zajišťovat péči o covidové pacienty. Červený kříž očekává, že zájem o pomoc nadále poroste a bude vrcholit v době Vánoc.

„Apelujeme na všechny, kteří se chtějí do pomoci jakýmkoliv způsobem a bez ohledu na jejich profesi zapojit, aby se zaregistrovali do Dobrovolnických záloh Českého červeného kříže. Nevíme, jaké všechny dovednosti budou potřeba, a proto hledáme také dobrovolníky do očkovacích center a administrativy,“ zdůrazňuje Richard Smejkal, velitel Ústředního krizového týmu Českého červeného kříže. Podrobné informace pro dobrovolníky jsou k dispozici na webových stránkách zvladnemeto.cervenykriz.eu.

Od roku 2020, kdy pandemie koronaviru vypukla, již Český červený kříž v Praze proškolil přes 3 tisíce dobrovolníků, v celém Česku jich pak bylo na 5 tisíc. Následně jich bylo nasazeno v nemocnicích a sociálních zařízeních více než 2 tisíce, další potom pečují o své blízké doma.

Aktuální přetlak v nemocnicích mohou v neposlední řadě pomoci mírnit i sami pacienti, kteří se nechají naočkovat u svých praktických lékařů. Neboť zejména ve větších očkovacích centrech obvykle slouží zdravotnický personál z velkých nemocnic, kde následně jejich síly chybí.

„Aby došlo k lepšímu rozložení zátěže zdravotníků, rád bych vyzval Pražany, aby zvlášť v případě třetích dávek zvážili možnost očkování u praktických lékařů. Pokud má někdo pohybové obtíže, měl by ho praktik být schopen naočkovat doma. Když to lékař odmítne, je možné se pak obrátit na pojišťovnu,“ doplňuje primátor Zdeněk Hřib.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…