Johnová (Praha sobě): Praha buduje síť menších center pro lidi bez přístřeší

15.05.2021 16:27

Místo několika velkokapacitních zařízení se zázemím pro osoby bez domova pracuje hlavní město na vzniku sítě menších center, rovnoměrně rozložených po metropoli. V rámci této strategie nově funguje centrum v Praze 3, další je v areálu Malešického zámku v Praze 10 a v provozu už je i zařízení pro ženy na Palmovce v Praze 8. Ve fázi příprav jsou i další služby.

Johnová (Praha sobě): Praha buduje síť menších center pro lidi bez přístřeší
Foto: Twitter
Popisek: Milena Johnová

Praha byla léta kritizována za existenci velkokapacitních center pomoci pro osoby bez domova, která narušují klid v rezidenčních oblastech. Tato kritika byla až donedávna podle radní hl. m. Prahy Mileny Johnové oprávněná, protože plán decentralizace služeb zůstával neplněn. V rámci posledního roku a půl se však situace začala měnit. „Dlouhodobým cílem hlavního města je ukončovat bezdomovectví, což znamená zajistit dostatečnou nabídku stabilního, důstojného a dostupného bydlení. Jde o běh na dlouhou trať a mezitím lidé, kteří zůstávají bez přístřeší, potřebují kvalitní pomoc a podporu ve velmi základních oblastech života,“ říká radní hl. m. Prahy pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová.

Důležitou roli v této fázi hrají nízkoprahová centra, která vznikla hned tři, a to konkrétně Centrum pro ženy na Palmovce v Praze 8, které vzniklo v léta prázdné budově v majetku města. Na zimu se otevřelo pobytové humanitární zařízení v jednom z prázdných objektů areálu Malešického zámku v Praze 10, pokračovat zde bude denní centrum s noclehárnou. A v Praze 3 bylo vytvořeno denní centrum proměnou komunitního centra do podoby registrované sociální služby.

Ve všech případech se jedná o malá, komorní zařízení. Síť malých služeb, kde se lidé mohou umýt, najíst, nechat se ošetřit, je i šetrnější vůči svému okolí. Díky pohybu menšího počtu osob malá centra neovlivňují svým provozem okolí a slouží pouze místním lidem, čímž odpadá často rušivý moment - cestování většího počtu lidí ve špatném hygienickém stavu městskou dopravou.

V rámci letošního roku by měly být otevřeny další dvě sociální služby. První by měl být domov s ošetřovatelskou péčí pro starší a nemocné osoby a denní centrum na lodi JANUS. „Mou prioritou je decentralizace služeb, tedy budování sítě menších zařízení, kde je možné díky osobnějšímu prostředí účinněji pomáhat lidem směrem k ukončování jejich bezdomovectví. Od svého nástupu na radnici tyto věci postupně měníme, což se daří i díky vstřícnosti samospráv městských částí, bez nichž by nové služby po Praze nemohly vzniknout,“ dodává radní Milena Johnová.“

Decentralizace a posilování sítě služeb pro osoby bez domova

Počet lidí bez přístřeší v Praze není v současnosti přesně známý, tři výzkumy z posledních tří let totiž uvádějí pokaždé trochu jiná čísla. Jisté je jen to, že přímo na ulici jich není méně než 1 500.

V minulosti byly otevřeny jen jednotky center s příliš velkou kapacitou - tak vznikly známé lokality Tusarova v Praze 7 a U Bulhara v Praze 1. Přitom plán sítě malých nízkoprahových center po celém území Prahy už téměř deset let existuje, ale v tomto směru se dlouho prakticky nic nedělo.

Nová centra

V posledních dvou letech se hlavnímu městu podařilo prozatím zprovoznit tři nová zařízení. Centrum pro ženy bez domova na Palmovce v Praze 8 bylo jako první z nich otevřeno v červnu roku 2020. Praha využila pro tento účel budovu se zahradou ve svém vlastnictví, která byla léta prázdná. V nouzovém režimu centrum posloužilo ženám už v první vlně pandemie loni na jaře a pomohlo snížit počet rizikových kontaktů při pobytu na ulici. Toto zařízení provozuje společnost Jako doma (ZDE).

Anketa

Chcete, aby sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše?

11%
86%
hlasovalo: 19815 lidí

Na zimu se dále otevřely nově získané prostory v areálu Malešického zámku, kde Armáda spásy (ZDE) provozovala zimní humanitární ubytovnu. Mužům, kteří zde trávili zimu, a s ohledem na potřebu ošetřovatelské pomoci, našli sociální pracovníci jiné bydlení nebo ubytování, a tak v období léta může být centrum zrekonstruováno. Po znovuotevření se následně opět zapojí do sítě nízkoprahových služeb.

A třetí centrum se otevřelo v Praze 3. Provozují je R-Mosty a dříve zde bylo komunitní centrum, které je nyní plně registrovanou sociální službou. Poskytovatel aktuálně rozšířil provoz centra a posílil centrum personálně.

Humanitární ubytování v době pandemie

Již na začátku pandemie v loňském roce zajistilo město v prázdných hostelech a ubytovnách humanitární ubytování pro 500 lidí bez přístřeší. Tato ubytovací kapacita se stále využívá, byť v menší míře. Dnes je takto ubytovaných lidí přes 200.

Po celou dobu také s ubytovanými pracují terénní sociální pracovníci a hledají společně dlouhodobá řešení. Dílčí úspěchy se již podařily a nižší desítky lidí našly trvalejší bydlení a získaly opět práci. K tomu ale navíc fungují každoroční humanitární programy, tzv. zimní opatření, která hlavní město organizuje v široké spolupráci městských služeb, neziskových poskytovatelů sociálních služeb a Městské policie hl. m. Prahy. Zimní opatření nabízejí ubytování i stravu a z důvodu přetrvávající pandemie jsou nadále prodlouženy.

Další připravovaná centra pomoci

Letos bude také spuštěn provoz denního centra na lodi Janus, které bude v režii Centra sociálních služeb Praha (ZDE).

Kromě denních služeb také hlavní město Praha rozšiřuje kapacity pobytových služeb. Nevyužívaná část domova seniorů na Zahradním Městě se brzy promění v tzv. Přístav. Půjde o zařízení, které bude poskytovat službu lidem, kteří potřebují celodenní péči, a to nejen sociální, ale i zdravotnickou. Sociální pracovníci v Praze už delší dobu upozorňují, že je taková služba potřeba. Provozu se ujme opět Armáda spásy (ZDE).

V neposlední řadě se také v rámci letošního podzimu přemístí azylový dům pro ženy ohrožené násilím partnera do vhodnějších prostor, navíc vznikají pro tyto ženy i nové bezpečné byty s utajenou adresou. Hlavní město v současnosti hledá prostory pro vybudování malého azylového domu a denního centra pro ženy, které patří ke zvlášť zranitelné skupině lidí bez domova. Nalezením zázemí pro tuto službu bude dokončen proces decentralizace velkokapacitního zařízení v Tusarově ulici. V plánu je také najít nové prostory pro zázemí ordinace praktického lékaře a vybraných specialistů, kteří zatím ordinují pod mostem U Bulhara. Přestěhování ordinací ještě odlehčí této přetížené lokalitě.

Střednědobá koncepce rozvoje sítě služeb

V procesu přípravy je nová střednědobá koncepce ukončování bezdomovectví, v níž budou stanoveny plány na další roky. Cílem je odstraňovat příčiny ztráty bydlení, nabídnout rychlou pomoc s návratem do bydlení a také snižování negativních dopadů života bez střechy nad hlavou. Do přípravy koncepce hlavní město zapojuje poskytovatele služeb i městské části.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…