Juchelka (ANO): Máme skvělé odborníky, všichni to ví, a proto k nám produkce přicházejí

13.07.2022 18:41

Projev na 29. schůzi Poslanecké sněmovny 13. července 2022 k zákonu o službách platforem pro sdílení videonahrávek

Juchelka (ANO): Máme skvělé odborníky, všichni to ví, a proto k nám produkce přicházejí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Aleš Juchelka

Vážené kolegyně, vážení kolegové.

Dostáváme se, řekl bych, po několika letech právě do třetího čtení právě tohoto zákona, který doznal i nějakých malých změn různými pozměňovacími návrhy. Jsem moc rád, že jsme to mohli projednat, hlavně i vzhledem ke neslyšícím, kde tedy tato směrnice, nebo transkripce směrnice Evropské unie řeší také to, aby neslyšící měli dostupnější titulkování v rámci všech pořadů. I když to mohlo být, řekl bych, dokonalejší nebo preciznější v tom, jaké postihy budou mít právě televize z toho důvodu, pokud nebudou dodržovat tyto směrnice, toto titulkování, tyto časy, tak se domnívám, že hodně záleží také na Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, která tady toto bude kontrolovat.

Každopádně tak, jak řekl můj kolega Brož, ten pozměňovací návrh pana ministra Baxy ohledně těch pobídek, bych řekl, mírně řečeno, že je velmi kontroverzní, poněvadž vidíme, že Česká republika je skutečně i z hlediska desetiletých různých projektů a desetileté historie, která sahá někde až do období první republiky, opravdu filmovým gigantem, kdy tady točíme fantastické věci, máme tady skvělé odborníky, všichni to ví ve světě, a proto k nám ty produkce přicházejí, i z toho důvodu, že ta odbornost, která u nás je, tak je opravdu ve střední Evropě velmi výjimečná. Možná tak trošičku ještě s Maďarskem.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí

Každopádně ty pobídky, které tady nebudou v takové výši nebo nebudou skoro vůbec, tak samozřejmě ohrožují i některé speciální profese právě u tady těchto filmařů, protože se samozřejmě ty investiční peníze odkloní někam jinam. A tu odbornost, o tom, vybudovat, která se tady buduje desítky let z hlediska televizní tvorby, je opravdu poté těžko, těžko, těžko dohnat.

Já samozřejmě podporuji tento návrh jako celek, je to jedna z těch evropských směrnic, kterou tady včera zmiňoval pan kolega Šalomoun. Je to jedna z těch 36, která je pod nějakými sankcemi Evropské komise. Tak já doufám, že k tomu nakonec nedojde, jsme ve zpoždění pár týdnů, a pevně věřím, že to Poslanecká sněmovna podpoří.

Děkuji moc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

21:03 Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konferenci o svobodě slova.