Jurečka (KDU-ČSL): Firmy a živnostníci zoufale volají o pomoc

24.03.2020 14:22

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2020 k stavu legislativní nouze

Jurečka (KDU-ČSL): Firmy a živnostníci zoufale volají o pomoc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Vážený pane předsedo, pane premiére, členové vlády, kolegyně, kolegové,

dovolte mi také za klub KDU-ČSL několik vět.

Na prvním místě bych chtěl poděkovat všem lidem v České republice, kteří v těchto dnech se snaží aktivně přispět svou snahou k tomu, abychom tu situaci dokázali lépe zvládnout. Nejenom lidem v první linii, ale i všem lidem, tatínkům, maminkám, kteří šijí roušky. Musím říct, že příběh paní z Teplic, která má více než osmdesát let, je onkologická pacientka a šije roušky pro svou nemocnici, tak si myslím, že to, co dneska v České republice spojuje společnost, krásně ilustruje.

Chtěl bych, pane premiére, poděkovat za váš včerejší projev i za vaši dnešní úvodní řeč ve Sněmovně. Neslyšíte to asi od zástupců opozice často, ale já si vážím toho, co jste včera řekl, a že jste taky řekl věci, na které pan prezident zapomněl. Díky za to. Chtěl bych za KDU-ČSL říci, že je samozřejmě velmi důležité v tento okamžik pomoci chránit nejenom seniory, ale všechny lidi, kteří mohou být jakýmkoliv způsobem ohroženi, lidi, kteří mají chronická onemocnění, lidé se sníženou imunitou, prostě lidé, kteří mohou být jakýmkoliv způsobem koronavirem více ohroženi než běžná zdravá populace, a tedy i zdravotníci v první linii.

Za KDU-ČSL musím říci, že my vnímáme dvě důležité priority. Tou první je teď zvládnout, maximálně v příštích týdnech, tu zdravotní situaci, zabezpečit zdraví obyvatel, ochránit zdraví lidí v první linii, zdravotníků, a pak ten druhý důležitý krok, a to je, připravit fungování naší společnosti co nejdříve na to, abychom mohli nastavit běžný režim, aby se děti mohly vrátit do škol, lidé do práce a abychom mohli nastartovat v plném rozsahu nebo v maximální možném rozsahu naši ekonomiku.

Proto budeme podporovat rozumné návrhy vlády, které vláda předkládá, i které máme předloženy dnes na jednání této schůze Poslanecké sněmovny. Poslanci KDU-ČSL se rozhodně neflákají. My jsme připravili více než dvanáct pozměňovacím návrhů k těmto materiálům, které předložila vláda. Předložili jsme takové návrhy, které pomáhají rodičům, domácnostem překonat tuto situaci, protože tito lidé nebudou mít v polovině dubna o 40 procent nižší výdaje, budou muset své složenky zaplatit. Proto my navrhujeme například ošetřovné alespoň ve výši 80 procent průměrného vyměřovacího základu, když už ne 100 procent.

Ale je také velmi důležité, a k tomu vyzývám vládu, aby se tady postavil některý člen vlády do čela týmu, který dokáže připravit nás na takzvanou, já tomu říkám lidově, bezkontaktní ekonomiku, na to, abychom dokázali poté, co pomine ten největší nápor, dokázat s ochrannými pomůckami fungovat v práci, abychom dokázali nastavit režim home office, abychom dokázali vtáhnout naše vědecké a výrobní kapacity, které dnes, řekněme, spontánně vznikají, ať už jsou to lidé z ČVUT, z Technické liberecké univerzity, aby se tito lidé propojili s firmami, které mohou v příštích dnech a týdnech vyrábět daleko větší množství ochranných pomůcek na bázi nanotechnologií. Jsme v tom dobří, pojďme to maximálním způsobem podpořit. KDU-ČSL to ráda podpoří.

Za nás mohu říci, že my budeme stranou, která bude stát při lidech, kteří mají problémy, kteří si pomoci nemohou, kteří jsou ohroženi, a budeme to naplňovat nejenom dnes, při jednání naší schůze, ale také i v těch dnech příštích, a předpokládám, že vláda přijde ještě v rámci stavu legislativní nouze s dalšími konkrétními návrhy. Mimochodem, i v praxi to děláme. Naše poslankyně, senátorky, senátoři i poslanci také šijí roušky, rozvážejí je do svého okolí, zásobují nemocnice, ale i například členy bezpečnostních sborů apod.

Prosím jenom pěkně, pane premiére a vládo, všechny ty konkrétní návrhy na odklad plateb, ať už v rámci sociálního, zdravotního pojištění, kurzarbeit, výzvy vůči odložení splatnosti úvěru, to všechno podporujeme a je to důležité. Ale prosím pěkně, od firem, od živnostníků jde velký apel, potřebují někteří, kteří jsou nejvíce ohroženi, konkrétní finanční podporu. Já chápu, že je to těžké vyčíslit, je těžké nastavit parametry, ale prostě těmto lidem, kteří přišli ze dne na den o své tržby, o své zisky, prostě i bezúročné úvěry s odložením splátek příliš nepomohou. Tito lidé volají zoufale o pomoc a my jim pomoct musíme. Kdo dvakrát dává, rychle dává. A já bych byl rád, abychom uměli cíleně, dobře a rychle těmto nejvíce ohroženým lidem pomoci.

A zároveň mi dovolte vyslovit naději. Naději, že pokud se budeme racionálně, budeme lidem naslouchat a budeme spolupracovat, jakože cítím i dnes na tom jednání Sněmovny duch, že by to takto mohlo alespoň pro příští dny a týdny fungovat, takže to, co nás nejvíce dneska trápí, koronavirová epidemie v České republice, že to společně zvládneme.

Díky za podporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.