Jurečka (KDU-ČSL): O čem si můžeme rozhodnout na Hané, o tom si tam rádi rozhodneme

26.05.2020 21:55

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny k bodu Kompenzace za snížení daňových příjmů obcí a krajů v důsledku výpadku kompenzačního bonusu

Jurečka (KDU-ČSL): O čem si můžeme rozhodnout na Hané, o tom si tam rádi rozhodneme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Děkuji. Vážený pane předsedající, já musím říci, že my určitě v Olomouci nikam pod Ostravu nechceme, my v tom máme jasno. O čem si můžeme rozhodnout na Hané, o tom si tam rádi rozhodneme.

Ale já bych tady navázal na pana premiéra. On když tady nebyl, tak já jsem tady zmiňoval jeho osobní citaci, kterou řekl zhruba před měsícem a půl: "Ministerstvo, ani vláda v tuto chvíli rozhodně nebude navrhovat žádnou úpravu rozpočtového určení daní v neprospěch územních samospráv," což je doposud pravda, "obce a kraje se tak nemusí obávat o své zákonem dané příjmy," což už pravda není. To je to, o čem tady vedeme tu debatu. A není pravda, že se na to tady neupozorňovalo před dvěma týdny. Upozorňovalo, byl tady ten pozměňovací návrh a já se tedy jménem těch starostů, a KDU-ČSL má nejvíc komunálních politiků v zemi, nejvíc starostů a místostarostů, tak se, pane premiére, ptám, když tady před měsícem a půl z vašich úst zazněla věta: "Obce a kraje se tak nemusí obávat o své zákonem dané příjmy.", jaká je garance, že když tady z vašich úst zaznělo, že nějakým způsobem těmi dotacemi se to vyrovná, tak jak se to udělá?

A mám ještě otázky. Konkrétně když budete vystupovat, tak byste mohl zodpovědět, prosím pěkně. Já neznám dotaci z žádného ministerstva, která by neměla kofinancování. Každá dotace, kterou ministerstva dávají, má kofinancování. Tak mně prosím pěkně zkuste říct, a hlavně těm starostům, kde na tu dotaci, kterou budete dávat, a kde podstatou bude to kofinancování, kde ty města, obce na to dokážou vzít ty finanční prostředky, které se jim teď berou.

A mimochodem já se necítím být ve střetu zájmů. Já u nás v obci nejsem v komunálním zastupitelstvu. Ale hájím tu obec. Žiji tam. Jsem poslanec, který hájí svůj region a hájí zájmy občanů této země. Není to ve střetu zájmu. To když budeme příště hlasovat o zákonech o vodovodech a kanalizacích nebo o zákonech o městech a obcích, budeme hlásit střety zájmů tady?

A jenom se pojďme podívat na ty částky, když tady zazněla ta pozvánka do Karviné. Tak potom vyřiďte, pane poslanče Hájku, v Karviné, tento kompenzační bonus, pokud nebude vyřešen, tak jenom pro město Karviná je to minus 44 milionů korun. Pro město Ostrava je to minus 420 milionů korun. Pro město Olomouc, opět nejsem ve střetu zájmů, je tam primátor za hnutí ANO, je to minus 92 milionů korun. V městě Olomouci v tento okamžik pozastavili investiční projekt na prodloužení tramvajové trati, který má mít kofinancování z městských rozpočtů pouze 15 %. Přesto to město na to nemá a tenhle projekt zatím pozastavuje. A mohl bych takhle pokračovat. Je to město, které třeba za 230 milionů korun nese náklady na divadlo a na filharmonii. Jako jediné město v zemi. A já v tom městě nežiji, ale jsem v tom regionu. Ale minimálně i kdybych nebyl ani z toho regionu, tak jako poslanci mně to není jedno, jaký to bude mít dopad na toto dané město.

Tak prosím vás pěkně, já jsem přesvědčen, že tady to řešení lze najít. Že nemusíme hledat ani přes složité dotační tituly, které budou znamenat další a další počty administrací. Tak zkuste, prosím pěkně, vzít rozum do hrsti a najít jednoduché řešení. Buď je to to, že se podpoří senátní návrh, návrh senátní vratka, anebo se podpoří ta varianta tisíc nebo tisíc sto korun na jednoho obyvatele v obci a čtyři sta nebo pět set korun na obyvatele kraje. Ale prosím pěkně, já to říkám jako obyvatel malé obce, nedělejme rozdíl mezi tím, jestli to bude obec do tří tisíc obyvatel nebo nad tři tisíce obyvatel. Děkuji moc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…