Jurečka (KDU-ČSL): Panečku, to je ale reforma!

03.03.2020 7:32

Komentář na facebookovém profilu k výroční zprávě Evropské komise

Jurečka (KDU-ČSL): Panečku, to je ale reforma!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Udržitelnost důchodového systému - žádný pokrok! Přesně tohle konstatuje výroční zpráva Evropské komise a nelze s tím než souhlasit. Paní ministryně Maláčová sice pořád mluví o spravedlivých důchodech, ale zatím pouze představila nápad zvýšit odvody živnostníkům a těm s minimálními zálohami pro jistotu nedat ani ten základní důchod z nultého pilíře. Žádné další návrhy financování. Panečku, to je ale reforma!

Navíc vůbec neřeší, že současný důchodový systém je nespravedlivý vůči maminkám, které vychovaly dítě, nebo vdovcům a vdovám. Ti všichni mají momentálně o zhruba 2 000 Kč nižší důchody oproti průměru. To musí jakákoli smysluplná reforma důchodů řešit. KDU-ČSL ostatně již svou vizi skutečně rodinné důchodové reformy představila (ZDE).

Je také potřeba podpořit rodiny, protože bez většího počtu dětí žádný skutečně udržitelný důchodový systém fungovat nebude. Proto chceme například umožnit společný vyměřovací základ pro manžele, partnery, nebo nastavit jiné výpočtové schéma pro maminky, které jsou na rodičovské a mateřské. Dnes se tato doba nenačítá, my chceme nastavit, aby se jim během této doby počítal základ pro důchod z průměrné mzdy nebo do určitého stropu z výše výdělku, který měly předtím. Dále trvá, že budeme navrhovat zvýšení daňových slev pro pracující rodiče o 25 procent a mohl bych pokračovat. Zkrátka KDU-ČSL je a vždy bude na straně rodičů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…