Jurečka (KDU-ČSL): Spravedlivé výživné pro naše děti

08.08.2021 17:27 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k návrhu automatické valorizace výživného

Jurečka (KDU-ČSL): Spravedlivé výživné pro naše děti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Automatická valorizace výživného je první krok na dlouhé cestě, ale hodně důležitý! Hodnota soudem přiznaného výživného se během času snižuje s tím, jak ho znehodnocuje inflace. Aktuálně jsou to zhruba tři procenta ročně. Například výživné na dvě děti ve výši 7000 korun měsíčně, tedy 84 000 korun ročně, tak každý rok ztrácí asi 2500 korun ze své hodnoty!

Doposud je pouze jedna cesta, jak se tomu vyhnout. Rodiče se ale musí jednou za dva roky obracet na soud s žádostí o přehodnocení výše výživného. To jednak zatěžuje samotné soudy, ale hlavně to přináší obrovské nervy, stres a nejistotu rodičům, kteří jsou často i bez toho v těžké situaci. Mnoho z nich proto o navýšení ani nepožádá.

Z jiných zemí jsou přitom známy mechanismy, které zaručují automatickou valorizaci výživného navázanou na inflaci a rostoucí náklady na péči o dospívající děti - například v Německu, Finsku, Švédsku nebo Španělsku. Chci, aby to fungovalo i u nás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…