Jursová (SPR-RSČ): Neoprávněné exekuce

28.04.2017 18:36

Je mi líto lidí, kteří se dostali do dluhové pasti.

Jursová (SPR-RSČ): Neoprávněné exekuce
Foto: sprrsc.cz
Popisek: SPR-RSČ - logo

Exekuční systém v České republice je nade vší pochybnost nejhorší ze všech civilizovaných zemí. Je mi líto lidí, kteří se dostali, mnohdy bez vlastního zavinění do exekučních pastí. V České republice je v současné době vedeno přes 700 000 exekucí a z tohoto již beztak hrozivého počtu je s největší pravděpodobností vedeno kolem 200 000 exekucí protiprávně. Před několika dny byl publikován případ, kdy dovolací soud zrušil rozsudky soudu první instance i soudu odvolacího. Na základě takto zrušených rozsudků měla být exekuce na povinného zastavena. Nic takového se však nestalo. Soud, kterému byl případ vrácen k novému rozhodnutí se uchýlil k taktice mrtvého brouka. Prostě nedělal vůbec nic. Zatímco exekutor na základě zrušeného rozsudku prodal nemovitost povinného a vystěhoval jej na ulici. Znovu opakuji na základě zrušeného – tedy neplatného – rozsudku. Nešťastník skončil jako bezdomovec.

Když někdo hovoří o tom, že Česká republika je bezprávným státem, má stoprocentně pravdu i kdyby se jednalo o tento jediný případ. Bohužel, jak uvádím, těchto případů je kolem 200 000.

Přitom právě zde, je velmi snadné upadnout do spárů exekutorů - stačí onemocnět, přijít o práci a člověk se stává obětí zadlužování, neúměrného navyšování dluhů, stále se zvyšujících poplatků, které spadnou z narůstající dlužné částky do kapsy exekutora. Exekutoři mají doposud stále možnosti provozovat lichvářské praktiky a lidé, kteří přestanou být solventní, se stávají zadluženými bezdomovci. Samozřejmě jim k ruce jsou firmy, které ty nešťastníky vystěhovávají na ulici, pouze s igelitovými taškami. Blíží se volby, nastává období slibů, a tak jsou slibovány lepší podmínky k oddlužování povinných. Je však zajímavé, že toto slibují strany a poslanci, kteří jsou nejméně poslední čtyři roky v parlamentu.

Tedy již celé volební období. Občané, a zvláště ti zadlužení by se proto měli ptát, co tam vlastně ti poslanci celé čtyři roky dělali. Jak je možné, že nechali tolik lidí doslova zlikvidovat a nyní, pár měsíců před volbami jim slibují oddlužení. Proč to neudělali před těmi čtyřmi roky, hned na začátku volebního období? Nejspíše proto, že to neudělají ani po zvolení letos na konci října.

Číslo 200 000 neoprávněných exekucí je děsivé, sliby snadnějších podmínek k oddlužování jenom předvolebním mlácením prázdné slámy. Kdo má zájem tuto hrozivou situaci změnit, nesmí dát na předvolební sliby, ale musí se podívat na to, kdo tyto věci skutečně řeší a na koho je spolehnutí, že svoje sliby splní. A tím je jediný originál na české politické scéně a tím je Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa Miroslava Sládka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…