KDU-ČSL: Bývalý ministr kultury Daniel Herman bude kandidovat do Senátu

09.04.2018 20:01

Křesťanští demokraté se připravují na podzimní senátní volby. V posledních dvou měsících proběhla řada jednání na všech úrovních. V únoru navrhly okresní organizace KDU-ČSL Chrudim i Havlíčkův Brod bývalého ministra kultury Mgr. Daniela Hermana jako kandidáta pro senátní volební obvod č. 44 Chrudim.

KDU-ČSL: Bývalý ministr kultury Daniel Herman bude kandidovat do Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Herman

Souhlas s kandidaturou vyjádřily i krajské organizace Pardubického kraje a Vysočiny a konečnou nominaci potvrdil nedávno i Celostátní výbor KDU-ČSL. „Své kandidatury do Senátu za obvod Chrudim - Havlíčkův Brod si vážím a děkuji oběma okresním a krajským organizacím i celostátnímu výboru KDU-ČSL za nominaci a schválení.“ řekl senátorský kandidát.

Daniel Herman působil po roce 1989 mj. jako tiskový mluvčí České biskupské konference, ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a ve vládě Bohuslava Sobotky byl úspěšným ministrem kultury. „Tak, jako jsem se v předchozích pozicích vždy snažil odpovědně přistupovat ke svým úkolům, chci být zástupcem svého volebního obvodu a jeho občanů i ve vrcholné politice. Jsem připravený stát se regionálním "ombudsmanem" v Praze a senátorem všech. Chápu svou nominaci právě zde také trochu jako "splacení rodinného dluhu", protože v Chotěboři nalezla moje maminka ochranu jako ukrývané dítě v době Druhé světové války. I díky této skutečnosti dnes tady mohu být spolu s vámi.“ sdělil svou vizi a vztah k regionu Daniel Herman.

Pardubický kraj v Senátu zastupuje předseda senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí Petr Šilar, který je senátorem za Orlickoustecko. Členkou druhého nejpočetnějšího klubu horní komory Parlamentu ČR je i 1. místopředsedkyně za Pardubicko a Chlumecko Miluše Horská. ¨Naší ambicí je získat zpět volební obvod Chrudimsko a Havlíčkobrodsko a přispět tak k posílení senátorského klubu. Daniel Herman je silný kandidát a má naší maximální podporu.“ říká předseda krajské organizace KDU-ČSL a vicehejtman Roman Línek.

Chrudimský volební obvod patří k několika, které nekopírují hranice okresů. Zvláštností je i to, že se rozkládá na území dvou krajů. Najít vhodného kandidáta není jednoduché. „Je to obvod Petra Pitharta, historicky prvního polistopadového předsedy Senátu, který byl senátorem tři volební období a zanechal zde významnou stopu. Věřím, že Daniel Herman může na jeho působení úspěšně navázat.“ míní předseda Okresní organizace KDU-ČSL Chrudim František Jelínek.

Dnešní tiskové konference se zúčastnila i Miluše Horská. „Daniel Herman je pro mne odborník a zároveň člověk s velkým srdcem, který je celý svůj život zvyklý lidem pomáhat a naslouchat. Našim spoluobčanům bych přála více takových politiků.“ uvedla 1. místopředsedkyně Senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…