KDU-ČSL: Celostátní výbor potvrdil Marka Výborného jako kandidáta na post ministra zemědělství

26.06.2023 7:17 | Tisková zpráva

Širší vedení KDU-ČSL schválilo nominaci Marka Výborného, aktuálního předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL, na post ministra zemědělství. Na tento post rezignoval Zdeněk Nekula. Prezident Petr Pavel jmenuje Výborného ve čtvrtek 29. června. Ten samý den jej premiér Petr Fiala uvede do úřadu.

KDU-ČSL: Celostátní výbor potvrdil Marka Výborného jako kandidáta na post ministra zemědělství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo KDU-ČSL

„Vážím si, že mě Celostátní výbor KDU-ČSL podpořil a potvrdil moji nominaci na post ministra zemědělství. Tuto výzvu přijímám s pokorou a odpovědností vůči odborné i laické zemědělské veřejnosti, vůči lidovcům i celé vládě, ale hlavně vůči všem občanům naší země,” řekl po rozhodnutí výboru Marek Výborný, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL a nominant strany na post ministra zemědělství.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21918 lidí

„Za klíčovou prioritu považuji změnu komunikačního stylu mezi ministerstvem a zemědělci. Soustředit se chci také na podporu zájmů českých zemědělců u nás i v rámci EU, zajištění potravinové soběstačnosti a bezpečnosti, rozvoj ekologického zemědělství a lepší hospodaření s vodou. Velkou výzvou je pro mě i obnova lesů po kůrovcové kalamitě, udržitelnost českého zemědělství a péče o půdu a krajinu,” dodává Marek Výborný.

„Chci poděkovat Zdeňkovi Nekulovi za práci, kterou na ministerstvu odvedl. Skvěle zvládl předsednictví Radě EU a dokázal ochránit české zemědělce před dopady drahých energií. Zároveň se velmi těším na vládní spolupráci s Markem Výborným a věřím, že díky jeho manažerským schopnostem dokáže resort efektivně řídit. Schopnost velmi rychle se zorientovat v nové problematice dokázal například svým působením v oblasti boji proti exekucím, které vyústilo ve dva úspěšné ročníky akce Milostivé léto. Jsem rád, že celostátní výbor potvrdil nominaci předsednictva KDU-ČSL a že díky ochotě prezidenta stihneme jmenování již příští týden ve čtvrtek,” sdělil ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii