KDU-ČSL: Jak se nepřipravit o šanci na vyšší rodičovský příspěvek

02.01.2020 22:31

Poslanci v prosinci odhlasovali, že na vyšší rodičovský příspěvek dosáhnou jen ti, kdo ho před 1. 1. 2020 nevyčerpali kompletně. Lidovci považují takovéto navýšení příspěvku za diskriminační, protože se netýká všech rodičů, kteří mají dítě do čtyř let věku. Současná novela vyřazuje z navýšení příspěvku ty rodiče, kteří příspěvek již vyčerpali v režimu kratším než do čtyř let věku dítěte. Jedná se zhruba o pětinu všech rodin, které mají nejmladší dítě mladší čtyř let. Šance čerpat z navýšení dávky až 80 tisíc i pro ně však ještě existuje. Postarali se o ni senátoři z klubu za KDU-ČSL a nezávislí.

KDU-ČSL: Jak se nepřipravit o šanci na vyšší rodičovský příspěvek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo KDU-ČSL

 „Těsně před Vánoci jsme ve spolupráci s advokátem Ondřejem Stravou a s nezávislou iniciativou #TAKEPECUJEME zpracovali podklady pro ústavní stížnost. Máme v plánu ji podat hned počátkem roku 2020 k Ústavnímu soudu,“ upřesnil následující postup senátor Lumír Kantor, který zároveň upozorňuje, že nyní je důležité, aby se o své nároky včas přihlásily rodiny, kterých se to týká.

Podejte si žádost o navýšení rodičovského příspěvku co nejdříve!

Zástupci iniciativy #TAKEPECUJEME upozorňují rodiče dětí do čtyř let s vyčerpanou částkou rodičovského příspěvku, aby nepromeškali termín na podání žádostí. „Než Ústavní soud rozhodne, dovrší tisíce dětí věku 4 let, a bez podání patřičné žádosti by tito lidé mohli o navýšení rodičovského příspěvku přijít úplně,“ upozorňuje Petra Bořilová Linhartová, mluvčí iniciativy #TAKEPECUJEME a dodává, že žádost o navýšení příspěvku je zapotřebí podat nejlépe ihned. První žádosti mohou být úřadům zaslány už 2. ledna 2020, a to především u rodin s dětmi, které se narodily počátkem roku 2016.

Spousta otázek a málo odpovědí

Iniciativa je momentálně doslova zavalena dotazy od rodin, které v současné době nevědí, jak mají dále postupovat a co mají udělat pro to, aby o své peníze v případě kladného rozhodnutí Ústavního soudu nepřišly.

„Proto jsme ve spolupráci s advokátem Ondřejem Stravou připravili jednoduchý návod, jak mají lidé konkrétně při podávání žádosti postupovat,“ uvedla autorka návodu Lenka Máchová, zástupkyně iniciativy #TAKEPECUJEME

Nenechte se připravit o šanci na získání zvýšeného rodičovského příspěvku

„Bez papírování to ale nepůjde,“ upozorňuje předem senátor Lumír Kantor, který všem doporučuje zajít na příslušný Úřad práce (ÚP) a zde o navýšení písemně požádat. Přitom se nesmí nenechat odradit formulářem ani zaměstnancem ÚP. „Je rozhodně lepší se o tyto peníze nyní aktivně zajímat a odevzdat včas správně vyplněný formulář, než svojí nečinností přijít až o osmdesát tisíc korun, bude-li naše ústavní stížnost úspěšná,“ konstatoval Kantor.

Praktický návod najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…