KDU-ČSL: Jsme v zastupitelstvech jedenácti krajů, o senátorské posty bojuje dál sedm kandidátů

04.10.2020 17:01

Lidovci zasednou v jedenácti krajských zastupitelstvech ze třinácti, což je lepší výsledek než před čtyřmi lety. Do druhého kola senátních voleb postupuje sedm kandidátů, které KDU-ČSL podporuje. Kdo z nich získá senátorský post, rozhodnou za týden voliči.

KDU-ČSL: Jsme v zastupitelstvech jedenácti krajů, o senátorské posty bojuje dál sedm kandidátů
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Nově bude mít KDU-ČSL zastupitele v Karlovarském, Ústeckém a Středočeském kraji. Skvělého výsledku dosáhli lidovci pod vedením Jan Grolicha v Jihomoravském kraji, kde skončili druzí. Šestatřicetiletý lídr kandidátky nasbíral suverénně nejvíce preferenčních hlasů, v celkovém pořadí mu s 12 000 hlasy patří třetí příčka mezi všemi letošními kandidáty. Lidovci aktuálně v kraji vyjednávají o pozici hejtmana. Druhou příčku obsadili lidovci ve Zlínském kraji, kde obhajoval post hejtmana Jiří Čunek.

Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj skončili těsně třetí. Lídr společné kandidátky a současný předseda KDU-ČSL získal v kraji nejvíce preferenčních hlasů, když jich získal zhruba o 1 400 více než dosavadní hejtman Okleštěk.

Úspěch v 1. kole voleb do Senátu

Sedm kandidátů KDU-ČSL postoupilo do druhého kola senátních voleb. Z prvního místa postoupili obhajující senátorka Jitka Seitlová a senátor Jiří Carbol a také Josef Klement a Jaroslav Klaška. Z druhého místa jdou Václav Hampl, Josef Bazala a Luboš Peterka.

Anketa

Kdo je skutečným vítězem krajských voleb?

95%
2%
2%
hlasovalo: 10960 lidí

„Rád bych poděkoval všem, kteří šli v této době volit. Děkuji také kandidátům, dobrovolníkům a lidem v okrskových komisích. Ti, kteří nešli volit, ať pak nenadávají u piva. KDU-ČSL bude mít zastoupení ve více krajích než doposud, což je skvělá zpráva. Sice jsme chtěli být ve všech krajích v republice, ale 11 ze 13 je také dobrý výsledek. Dobrý výsledek se nám podařil i v prvním kole senátních voleb, doufám, že naši kandidáti uspějí i ve druhém a rozšíříme tak řady našeho senátorského klubu. Pozitivem v těchto volbách je, že v mnoha krajích nebudou komunisti,“ uvedl na tiskové konferenci předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Chtěla bych také poděkovat všem, kteří přišli ke krajským a senátním volbám a volili kandidáty KDU-ČSL. Jenom upozorním, že to byl náš klub v Senátu, který přišel v srpnu s usnesením směrem k vládě, aby lidé mohli jít na podzim volit,“ řekla 1. místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková.

„Já bych také rád poděkoval všem lidem, kteří šli k volbám a podpořili KDU-ČSL svým hlasem. Chtěl bych také vyzdvihnout Mariana Jurečku, který jako lídr uskupení Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj udělal fantastický výsledek, když získal nejvíc preferenčních hlasů v kraji. Opravdu si to odpracoval, byl mezi lidmi a byl vidět. Výsledek dokazuje, že je správným lídrem KDU-ČSL, jenž stranu výrazně posunul. Co se týče postupujících kandidátů do Senátu, věřím, že ve druhém kole uspějí,“ doplnil místopředseda KDU-ČSL a europoslanec Tomáš Zdechovský.

„Šli jsme do toho, že chceme změnu kraje, řídit ho férově a transparentně. Nejbližšími partnery jsou pro kandidáty ze společné kandidátky Piráti a STAN a dále ODS," komentoval výsledek v Olomouckém kraji Jurečka. „Když se podíváme do krajů, kde jsme šli v koalicích, tak se ukázalo, že to smysl má. Byl to test, který dopadl dobře. Na celostátní úrovni budeme vést jednání dál,“ dodal na závěr šéf lidovců a lídr na hejtmana v Olomouckém kraji Marian Jurečka.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…