KDU-ČSL: Navýšení výdajů na obranu je v zájmu bezpečnosti naší země

21.04.2017 15:15

KDU-ČSL vnímá dosavadní výsledky rezortu obrany z hlediska výdajů na obranu (nyní na hranici 1 % HDP) a rozvoje bojových schopností jako nedostatečné, neodpovídající ani našim závazkům v NATO, ani Dohodě koaličních stran.

KDU-ČSL: Navýšení výdajů na obranu je v zájmu bezpečnosti naší země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Tento stav KDU-ČSL považuje za hazard s důvěryhodností České republiky. Co nejrychlejší dosažení 2 % HDP výdajů na obranu je v zájmu bezpečnosti a zajištění příslušnosti naší země do západního i atlantického společenství.

„Jsme si vědomi své spoluodpovědnosti a budeme pokračovat v našem tlaku na zvýšení obranyschopnosti naší země,“ řekl Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL.

KDU-ČSL ve svém programu hovoří o navyšování výdajů až k 1,5 % a podpořila dohodu parlamentních stran o perspektivě navýšení na 2 %, kterou však odmítla ČSSD. Proto poslanci KDU-ČSL iniciovali kompromisní návrh koalice k dosažení alespoň 1,4 % v roce 2020. Ani toto však Ministerstvo obrany neplní a dlouhodobě ignoruje.

„Nesouhlasíme s prodlužováním horizontu naplnění spojeneckých závazků až na rok 2025. Tento návrh vnímáme jako alibistické odkládání naší odpovědnosti na další dvě volební období a na další vlády. Odpovědnost za rozhodnutí v roce 2017 je naše odpovědnost. Požadavek, aby spojenci v NATO splnili závazek 2 % HDP výdajů na obranu, znovu po svém nástupu do funkce formuloval americký prezident Donald Trump,“ řekl Ivan Gabal, místopředseda Výboru pro obranu.

KDU-ČSL považuje za nezbytné a možné zpracovat závazný plán přechodu k obranným výdajům 2 % HDP v časovém horizontu 2022 – 2023 s těžištěm v příštím volebním období tak, abychom vzestup rozpočtově zvládli a dokázali výdaje proměnit do růstu obranných kapacit.

„Při dodržení odpovědného a realizovatelného obranného plánování lze kumulované prostředky efektivně vynaložit na růst bojových schopností naší armády podle článku 3 Severoatlantické smlouvy. Tím se zavazujeme k plnění kolektivní obrany NATO rozvojem vlastních schopností obrany,“ dodal Gabal.

Závazný plán zvyšování obranných výdajů je podle KDU-ČSL třeba předložit na příštím pravidelném setkání vysokých představitelů členských zemí NATO již nyní v květnu a následně začít s jeho plněním rozpočtem na rok 2018.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…