KDU-ČSL: Rodinná koncepce nemá společenskou shodu, za jiných okolností bychom vystoupili z vlády

19.09.2017 10:50

Vláda v čele s ČSSD nejtěsnějším možným způsobem (9 ku 8) prohlasovala koncepci rodinné politiky. KDU-ČSL považuje tento strategický dokument za dokument bez nezbytné společenské shody a za jiných okolností by v této situaci vystoupila z vlády.

KDU-ČSL: Rodinná koncepce nemá společenskou shodu, za jiných okolností bychom vystoupili z vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

„Rodina a rodinná politika jsou pro KDU-ČSL naprosto zásadní prioritou a za jiných okolností bychom takovýto podraz od koaličních partnerů nenechali být. Několik málo týdnů před volbami však například ve vystoupení z vlády nevidím smysl a navíc se de facto jedná už o mrtvý dokument. ČSSD celé toto hlasovaní pojala jako součást své předvolební kampaně,“ řekl Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL.

Předložená koncepce je v rozporu s programovým prohlášením vlády a koaliční smlouvou a představuje nepochopitelný pokus o zvrat v dosavadní úspěšné rodinné politice současné vlády.

„Koncepce mimo jiné nepředložila další zvyšování daňového zvýhodnění na děti obsažené v koaliční smlouvě. Dále navrhuje zrušení či změnu slevy na manželku a předpokládá zásadní přesun prostředků ve prospěch sociálních dávek. To je nepřijatelné,“ dodal Bělobrádek.

Materiál dále zcela ignoruje fakt, že počet narozených dětí se v roce 2016 již třetím rokem v řadě meziročně zvýšil – a ČSSD svým dnešním krokem ruší dosavadní úspěšnou politiku. Další absurditou obsaženou v koncepci je popírání kladné hodnoty úplné rodiny založené na manželství.

Koncepce rodinné politiky tak přispívá k jevům, které by správně spíše měla řešit. Přispívá k nízké stabilitě svazků, k chápání výchovy dětí v rodině jako neplnohodnotné a ponižující. Především však zde zcela chybí ocenění nenahraditelné hodnoty mateřství a rodičovství se všemi jejich pozitivními vlivy.

„Dlouhodobě chceme podporu toho, co je pro stát, pro výchovu dětí a pro rodiny nejlepší. A cílenou a účinnou pomoc všude tam, kde je to potřeba. Naproti tomu koncepce zcela ignoruje hodnotu a význam stabilních rodin založených na manželství, které jsou statisticky prokazatelně nejlepší pro výchovu dětí a nejméně nákladné pro stát,“ řekl Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích