KDU-ČSL: Ukrajinci čerpají inspiraci pro reformu školství v České republice

17.12.2014 13:57

Osmičlenná ukrajinská delegace složená ze zástupců parlamentu, vlády, univerzit a neziskových organizací přijela do České republiky získat inspiraci pro přípravu reformního zákona o ukrajinském školství. Delegaci vede předsedkyně výboru pro otázky vědy a vzdělávání Parlamentu Ukrajiny Lilia Grinevičová. Jako první delegace jednala s místopředsedkyní Senátu Miluší Horskou. Další jednání proběhlo na ministerstvu školství. S předsedou sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřejem Benešíkem se sejdou ve čtvrtek 18. prosince.

KDU-ČSL: Ukrajinci čerpají inspiraci pro reformu školství v České republice
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

„Ukrajina právě prochází obdobím velkých reforem, které se týkají také oblasti školství. Společně jsme probrali výzvy, kterým čelí Česká republika a kterým se v blízké době bude muset postavit také Ukrajina. Šlo především o zajištění sítě kvalitního vzdělávání na všech úrovních, přiměřenou podporu technického vzdělávání, financování vědy a výzkumu a také spolupráci mezi školami a soukromým sektorem pro zvýšení zaměstnanosti absolventů,“ popisuje jednání Miluše Horská.

„Věnovali jsme se také problematice inkluzívního vzdělávání a osobní asistence pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami a roli neziskových organizací ve školství. Ty poskytují státu významnou službu, kterou sám často není schopen efektivně zajistit. Měl by proto takovým organizacím vycházet vstříc minimálně formou víceletého financování,“ doplňuje Miluše Horská.

Již v polovině listopadu jednala přímo na Ukrajině europoslankyně Michaela Šojdrová. Hlavním cílem její cesty byla účast na konferenci, kterou pořádalo Ministerstvo školství Ukrajiny a Národní pedagogická univerzita.

„Učitelé i studenti na Ukrajině mají zájem o vývoj našeho školství a změny, kterými jsme prošli a procházíme. V nejbližším období zde bude předložen nový školský zákon a Ukrajinci chtějí využít našich zkušeností, včetně překladu naší legislativy. S paní poslankyní Grinevičovou jsme se dohodly na spolupráci, která má konkrétní rysy. Doporučila jsem expertní posouzení reformy vzdělávání experty OECD a pokusím se zajistit financování jeho práce z programů EU," uvedla Šojdrová.

V budoucnu se tak pravděpodobně uskuteční další pracovní jednání mezi zástupci ukrajinského parlamentu a školských výborů obou komor českého parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kdu.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…