KDU-ČSL: Usilujeme o propuštění běloruského politika Pavla Sieviaryniece

08.09.2020 19:00

KDU-ČSL sleduje s velkým znepokojením vyostřenou situaci v Bělorusku a odsuzuje nespravedlivé věznění opozičních politiků a demonstrantů. Lidovci v této souvislosti usilují mimo jiné o propuštění spolupředsedy Běloruské křesťanské demokracie Pavla Sieviaryniece, kterého drží přes tři měsíce neprávem ve vězení.

KDU-ČSL: Usilujeme o propuštění běloruského politika Pavla Sieviaryniece
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Aktuálně mu hrozí 3 roky odnětí svobody kvůli vykonstruovanému trestnímu stíhání za organizování masových nepokojů. Zástupci KDU-ČSL proto poslali dopis předsedovi Evropské lidové strany (ELS) Donaldu Tuskovi s žádostí, aby oslovil i další lídry stran v rámci frakce.

Zástupci KDU-ČSL osloví tento týden také předsedu frakce ELS v Evropském parlamentu Manfreda Webera, kterého požádají o zařazení bodu "propuštění nespravedlivě vězněných a projednání možných kroků ve vztahu k Bělorusku" na nejbližší schůzi europarlamentu.

Anketa

Vyhraje hnutí ANO krajské volby?

70%
14%
hlasovalo: 14779 lidí

Lidovci už požádali o schůzku současného běloruského velvyslance v Praze Valerije Kurdykovova, aby ho informovali o krocích, které v této záležitosti bude KDU-ČSL činit jak ve směru EPP, tak ve směru běloruských státních orgánů. Lidovci budou žádat o propuštění uvězněných opozičních politiků a také zastavení stíhání členů Koordinační rady, kterou sestavila Světlana Cichanouská. „Doufám, že lídři stran v ELS budou postupovat stejně. Společně můžeme vyvinout tlak na představitele běloruské diplomacie,“ komentuje předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Křesťansko-demokratický běloruský politik byl zatčen na začátku června na předvolebním mítinku kandidátky na prezidentku Světlany Cichanouské. Za účast na nepovoleném shromáždění ho odsoudili k 15 dnům vězení. Po uplynutí doby ho obvinili z dalšího přestupku a přidali mu dalších 15 dnů. Sevjarynec se tak neměl dostat na svobodu do konání prezidentských voleb. I po volbách však zůstává nadále ve vězení.

Věznění ve strašných podmínkách

Ve vězení ho ihned umístili do „karceru“, trestné cely. Jedná se o betonovou místnost 2x3 metrů bez jakéhokoliv nábytku, s jedním maličkým oknem. „Pavel Sieviaryniec v těchto podmínkách, bez matrace na spaní, bez vody na mytí, bez vycházek, bez kontaktu se svou rodinou, bez advokáta a jakéhokoliv spojení se světem strávil od 7. června do dnešního dne 3 měsíce. Občas ho z karceru vyvedli do normální cely, kde pobyl pár hodin. Potom ho zase vrátili zpět,“ připomíná strašně podmínky poslanec KDU-ČSL a předseda sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík, jenž se odkazuje na informace, které na sociální síti zveřejnila manželka Volha Sieviaryniecová.

Aktuálně proti němu běloruské orgány zahájili trestní stíhání kvůli údajné organizaci masových nepokojů, za což mu hrozí až 3 roky vězení. Podle tohoto článku trestního zákoníku jsou stíháni také opoziční politici Viktar Babaryka i Sjarhej Cichanouski. Pavel Sieviaryniec navštívil v roce 2014 Prahu, kde mu vyšla také jeho kniha s názvem „Miluji Bělorusko“.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.