KDU-ČSL: Vláda chce dát seniorům až šest tisíc, ale pětistovku maminkám za vychované dítě odmítá

28.08.2020 16:04

Lidovci dlouhodobě prosazují přidat 500 korun maminkám k důchodu za každé vychované dítě. Vláda v minulosti jejich návrh několikrát odmítla, protože na něj údajně nebyly peníze.

KDU-ČSL: Vláda chce dát seniorům až šest tisíc, ale pětistovku maminkám za vychované dítě odmítá
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Ve světle posledních událostí, kdy premiér Andrej Babiš uvedl, že chce přidat jednorázově až šest tisíc korun seniorům, podávají lidovci návrh znovu. „Dlouhodobě bojujeme za napravení nespravedlnosti na maminkách. Ty nyní mají odměnou za vychované děti nižší důchod. Chceme to změnit, maminky si to nezaslouží,“ říká předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Přidávát plošně peníze umí každý, ale jsou tady skupiny osob, jako jsou matky samoživitelky, vdovy a vdovci nebo třeba maminky, jež pečovaly o své dítě, které jsou v mnohem tíživější finanční situaci. „Nespravedlivě nízké důchody matek, které přispěly do důchodového systému tím, že pečovaly o děti a vychovávaly děti, navrhujeme zvýšit o 500 Kč měsíčně za každé vychované dítě,” uvádí senátorka Šárka Jelínková.

Anketa

Je špatně, když se lidé smějí zranění prezidenta Zemana?

95%
5%
hlasovalo: 13769 lidí

Poprvé lidovci upozornili na problém velkého rozdílu mezi důchody žen a mužů před dvěma lety. Do dnešních dnů se nic nezměnilo, ženy pobírají v průměru o 2500 korun nižší důchod než muži. Ve svém životě strávily určitou část výchovou dětí a na výši jejich důchodů se to pak projeví hned dvakrát. Za prvé, po dobu mateřské zaměstnavatelé nezvyšují mzdy, zatímco bezdětným rostou. Za druhé, když chce pak maminka pracovat na zkrácený úvazek, má kvůli tomu nižší důchod. To ale nevyřeší trh, to musí udělat stát.

„Náš návrh je dočasným řešením, které flexibilně reaguje na nepříznivou výši důchodů žen, jež vychovávaly své děti. V budoucnu by toto opatření mělo být nahrazeno systémovým řešením, které tuto skutečnost zohlední,” dodává první místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková s tím, že nárok na 500 korun k důchodu by měl ten rodič, který o dítě pečoval alespoň deset let.

Lidovci se odvolávají i na “Strategický rámec Česká republika 2030”, který upozorňuje na strukturálně nevýhodné postavení rodin s dětmi v naší společnosti a ve svých cílech stanovuje směry nápravy. Společenské klima vůči rodinám se má změnit, aby bylo všestranně příznivé, bariéry a společenské tlaky mají být minimalizovány.

Mají být nastaveny vhodné socioekonomické podmínky podporující dobré fungování rodin. Ty se mají zaměřit na finanční zajištění rodiny, slučitelnost práce a rodiny a služby péče o děti i seniory a mají tak umožňují získat dostatek volného času pro zkvalitňování rodinných vztahů. „Má-li být udržitelný důchodový systém, musejí být děti. A mají-li být děti, pak nemají být matky trestány za to, že děti mají,“ uzavírá šéf lidovců.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.