KDU-ČSL: Výchova dětí nesmí znamenat nižší důchod

04.04.2021 13:23

Tříletý boj lidovců za zvýšení starobních důchodů seniorům se chýlí ke svému úspěšnému završení. V roce 2018 navrhli poslanci za KDU-ČSL zvýšení důchodů pro pečující rodiče o 500 korun měsíčně za každé vychované dítě.

KDU-ČSL: Výchova dětí nesmí znamenat nižší důchod
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Právě o tuto částku připraví měsíčně současný důchodový systém každého, kdo se na určitou dobu vzdal zaměstnání, aby na plný úvazek pečoval o potomky. Nyní se zdá, že ministryně práce a sociálních věcí Maláčová lidovecký návrh konečně vyslyší. Na takové zvýšení by pak měl podle novely nárok převážně pečující rodič. „U nás to je nejčastěji matka, ale může to být i otec, osvojitel či pěstoun. Díky péči o děti pak rodič pobírá nižší důchod, což má dorovnat pravidelná měsíční platba ve výši 500 Kč za jedno dítě,“ uvedla první místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 1.4.2021)

hlasovalo: 19333 lidí

„Časově náročná péče o děti a jejich výchova je hlavní příčinou nižších důchodů matek, případně jiných pečujících osob,“ doplnil současný stav předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a dodal, že to je hlavně kvůli omezené možnosti kariérního růstu, zkráceným úvazkům nebo kvůli kratší době pojištění a chybějícím náhradním dobám.

Pětisetkorunový příspěvek za vychované dítě lidovci navrhují už od roku 2018, a to v širší důchodové novele, která se týkala například také vdovských penzí a zkrácení povinné doby pojištění potřebné pro získání nároku na důchod. Přímý roční rozpočtový dopad předkladatelé odhadli na 16 miliard korun, opatření by mělo být dočasné a v budoucnu by mělo být nahrazeno systémovým řešením, které vyváženě zohlední řádnou výchovu dětí jako stejně důležitý vklad do důchodového systému, jako jsou finanční odvody do systému.

Vdovské a vdovecké důchody

Lidovci rovněž navrhují, aby se vdovský a vdovecký důchod zvýšil z 50 na 80 procent možného vyměřovacího základu manžela nebo manželky. „V současném systému důchodového pojištění jsou na tom nejhůře právě vdovy a vdovci, kteří mají o 2 500 korun méně, než je průměrný důchod. Navíc jsou často ve složité životní situaci,“ připomíná Marian Jurečka.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.