KDU-ČSL: Zavedení e-Neschopenek jsme nepodpořili kvůli nedostatečné připravenosti

10.05.2019 21:32

Na páteční mimořádné tiskové konferenci zdůvodnili poslanci z klubu KDU-ČSL rozhodnutí nepodpořit v závěrečném hlasování návrh zavedení systému E-neschopenek už od 1. ledna 2020. Podle nich je projekt nedostatečně připraven a totéž doporučí senátnímu klubu.

KDU-ČSL: Zavedení e-Neschopenek jsme nepodpořili kvůli nedostatečné připravenosti
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Podle předsedy Marka Výborného lidovci vždy podporovali projekt E-neschopenek, ale musí být v souběhu s digitalizací jak ve zdravotnictví, tak ve veřejné správě. „Z tohoto důvodu KDU-ČSL nepodpořila tento návrh v záverečném hlasování. Může tady nastat velký problém v nemocnicích u našich lékařů. Paní ministryně nás nepřesvědčila o opaku, že by tento systém byl připravený a zároveň ani neprošly klíčové pozměňovací návrhy, které by přiblížily náběh tohoto jednotného informačního systému dříve než v roce 2022," řekl Výborný.

„Pokud jde o rozhodování Senátu, tak mu doporučíme, aby k tomuto návrhu přijal negativní stanovisko a současně se pokusil zkrátit dobu souběhu jednotného informačního systému, protože to je podmínka pro to, aby systém E-neschopenek opravdu fungoval,“ dodal předseda.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

Poslanec Vít Kaňkovský uvedl, že projekt není ještě dostatečně připraven. „Dnešnímu finálnímu schvalování předcházelo minulý týden jednání výboru pro zdravotnictví a výboru pro sociální politiku. Na závěr těchto jednání proběhl seminář, který měl poslancům předvést, jak to bude fungovat,“ zmínil Kaňkovský.

Podle Kaňkovského to byl klíčový okamžik pro rozhodnutí nepodpořit tento návrh, které ještě posílilo dopolední hlasování o pozměňovacích návrzích. „Ukázal se totiž jednoznačný rozpor mezi tvrzením České správy sociálního zabezpeční a mezi vedením ministerstva práce a sociálních věcí,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.