KDU-ČSL nesouhlasí s brzkým zrušením víz pro občany Kosova

23.02.2016 12:21

Probíhající ratifikaci asociační smlouvy Kosova a Evropské unie ostře kritizují čeští lidovci.

KDU-ČSL nesouhlasí s brzkým zrušením víz pro občany Kosova
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Podle místopředsedy KDU-ČSL a předsedy poslaneckého Výboru pro evropské záležitosti Ondřeje Benešíka a europoslance Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) je nutné takové rozhodnutí Evropské komise ještě důkladně diskutovat. Lidovci také upozorňují na možnou další migrační vlnu do Evropy.

„Kosovo neplní podmínky, které Evropská unie žádá, navíc kosovská vláda se dodnes přímo nepostavila čelem ke zločinům z doby konfliktu se Srby,“ popisuje Ondřej Benešík a dodává, že v Kosovu bují organizovaný zločin a v žádném případě se nedá hovořit o demokratické zemi.

Zrušení víz pro obyvatele Kosova v celé Evropě kritizují  i zástupci bezpečnostních složek. Vysoká nezaměstnanost, nestabilita a ekonomické problémy vedou k tomu, že většina mladých lidí tady nevidí svou budoucnost a odchází do západní Evropy, především do Německa.  „Pokud dojde ke zrušení víz, můžeme očekávat další silnou migrační vlnu do Evropy. Bez víz začnou lidé z Kosova zemi hromadně opouštět, což můžeme vidět posledních pět let,“ varuje europoslanec Zdechovský.

Evropská politika by podle lidovců neměla nesvobodným či ne úplně svobodným státům jako Kosovo otevírat náruč a snažit se s nimi za každou cenu přátelit. „Musíme jasně říct, že pokud chce vstoupit do unie, musí plnit její požadavky na dodržování lidských práv nebo v boji proti organizovanému zločinu,“ zdůraznil Zdechovský.

V Kosovu jsou podle mezinárodních neziskových organizací dlouhodobě porušována práva srbské menšiny a opakovaně jsou proti ní podnikány útoky. Kosovo navíc patří k zemím s největší mírou korupce v Evropě.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…