KDU-ČSL zahájila jednání s parlamentními demokratickými stranami

06.02.2018 12:43

KDU-ČSL v duchu svého usnesení z Celostátní konference zahájila sérii jednání s demokratickými parlamentními stranami. První jednání proběhlo se zástupci České pirátské strany.

KDU-ČSL zahájila jednání s parlamentními demokratickými stranami
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

„V situaci, kdy se mluví o druhém pokusu o sestaven vlády, budeme chtít jednat s demokratickými parlamentními stranami. Budeme se ptát, jaká je jejich pozice pro tento případný druhý pokus sestavení vlády. Jako KDU-ČSL jsme přesvědčeni, že volební výsledek je takový, že je možné, aby v České republice vznikla většinová koaliční vláda,“ řekl Marian Jurečka, první místopředseda KDU-ČSL.

Jurečka je přesvědčen, že je na vítězi voleb a jeho vyjednávacím týmu, aby udělal maximum pro vznik koaliční, většinové, stabilní vlády.

„Když se podíváme do Německa, kde Angela Merkelová jedná každý den několik hodin o tom, aby u nich právě taková vláda vznikla, tak nám připadá, že situace v naší republice není dobrá v tom smyslu, že by se vítěz voleb snažil nalézt dostatečnou podporu pro většinovou koaliční vládu,“ řekl Marian Jurečka.

Proto KDU-ČSL iniciovala a zahájila dvoustranné rozhovory s demokratickými stranami, aby se vyjasnily aktuální postoje, pozice či podmínky pro účast či toleranci takové vlády, zda došlo ke změnám pozic původních, či nikoli.

„Za KDU-ČSL musím shrnout tolik, že pro nás stále platí základní podmínka pro jakákoli další jednání, což znamená, aby ve vládě na jakékoli pozici nebyla trestně stíhaná osoba. A to nejenom v roli premiéra, ale ani na pozici člena vlády. Opravdu si myslíme, že je to teď na hnutí ANO, které by mělo vyhodnotit, nakolik stojí o to, aby zde byla stabilní většinová vláda, která může udělat hodně dobrého pro Českou republiku, nebo zda se chtějí vydat cestou menšinové vlády, která se bude opírat například o komunisty nebo SPD; to je samozřejmě na nich,“ uzavřel Marian Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie