KSČM: Bez toho, abychom komunikovali, spory nevyřešíme

04.06.2015 19:30

Otevřený dopis europoslanců KSČM Kateřiny Konečné a Jiřího Maštálky předsedovi Evropského parlamentu Martinu Schulzovi.

KSČM: Bez toho, abychom komunikovali, spory nevyřešíme
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Vážený pane předsedo,

s velkým překvapením jsme zaznamenali Vaši ukvapenou reakci na seznam osob, které Rusko považuje za spoluodpovědné za zhoršení vzájemných vztahů s Evropskou unií. Jako MEP, Kateřina Konečná jako vedoucí české delegace KSČM v EP, Jiří Maštálka jako místopředseda Delegace EP pro spolupráci s parlamentem Ruské federace, i jako občané členské země EU jsme zaskočeni Vaším nedemokratickým postupem, při kterém jste obešel jak vedeni EP, nás poslance i občany unie, které zastupujeme díky jejich mandátu. To co druhým - v současné době především Rusku - vyčítáte, tedy praktiky odvety, nedemokratičnost, autoritativnost, jste svým prohlášením i s ním spojenými kroky předvedl a vrhl tak stín na Evropský parlament.

Vážený pane předsedo, dřív, než jste se poradil, získal mandát, dokonce rychleji, než jste informoval nás, své kolegy poslance, jste o své vlastní vůli oznámil Velvyslanci Ruské federace rozhodnutí o jakýchsi odvetných krocích, které mimo jiné omezují vstup diplomatů do EP.

Nemůžeme uvěřit tomu, že jako nejvyšší představitel tak demokratické instituce, jakou je EP, se uchylujete k praktikám "oko za oko, zub za zub". Že se odkláníte od dialogu, od konstruktivní snahy řešit krizi ve vztazích EU s Ruskem. Tedy ke způsobům, které permanentně kritizujeme, za které káráme naše partnery i státy, které se chtějí stát členy unie.

Kdo jiný, než parlament by se měl snažit o dialog. Bez toho, abychom komunikovali, spory nevyřešíme - to už historie mnohokrát prokázala. Jiří Maštálka, místopředseda a člen Delegace pro spolupráci s Ruskem, beztak už ochromené v činnosti neuváženými sankcemi vůči Rusku a zamezením vzájemných pracovních setkání, proto nesouhlasí ani s Vaším rozhodnutím o faktickém přerušení práce Delegace. S krokem, který jste učinil bez jednání s vedením a členy Delegace, s ostatními poslanci, proti zájmům občanů unie.

Vážený pane předsedo, jak víme, nejsme sami z Europoslanců, kdo s Vaším počínáním nesouhlasí a očekáváme proto, že svůj postoj přehodnotíte. V zájmu demokratické prestiže Evropského parlamentu a principů, na kterých se tato instituce snaží fungovat. Na opuštění politiky revanše a obnovu dialogu není nikdy pozdě...

S pozdravem

Ing. Kateřina Konečná, poslankyně za KSČM v Evropském parlamentu
MUDr. Jiří Maštálka, poslanec za KSČM v Evropském parlamentu

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Podpora paliativní péče je jednou z našich velkých priorit

4:32 Ministr Válek: Podpora paliativní péče je jednou z našich velkých priorit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře paliativní péče.