KSČM: Dnes zodpovědní ministři mluví zcela jinak

27.09.2023 4:31 | Tisková zpráva

Stanovisko KV KSČM Plzeňského kraje k vzniku tzv. strategického podnikatelského parku v obci Líně na Plzeňsku

KSČM: Dnes zodpovědní ministři mluví zcela jinak
Foto: KSČM
Popisek: KSČM - logo

Pl KV KSČM z logických a racionálních důvodů odmítá dlouhodobý záměr vlády ČR na výstavbu Gigafactory, chemické továrny na výrobu elektrobaterií firmou VW u obce Líně nedaleko Plzně. S možnou výstavbou Gigafactory jsou spojeny mnohé budoucí problémy, jako je nedostatečná vzdálenost od lidských obydlí, voda, elektrická energíe, pracovní zdroje, dopravní zátěž a další.

Stejně tak je pro KSČM zcela nepřijatelné, aby zdejší letecká záchranka byla díky automobilovému byznysu zrušena, nebo, jak nás chlácholí armádní činitelé, „pouze přeložena jinam“. Nepovažujeme za možné, aby jen pro další kumulaci již tak horentních zisků, došlo k ohrožení zdraví a životů občanů Plzeňského kraje tím, že bude prodloužena doletová vzdálenost zdravotnických vrtulníků.

Je jasné, že předvolební sliby mnohých politiků, často představitelů dotčených obcí, ale i místně příslušných senátorů za ODS, striktně odmítající výstavbu “chemičky“ vzaly za své, dávno pryč je i protestní otevřený dopis těchto tří zákonodárců, který odeslali svému předsedovi Fialovi.

KSČM ale občany a jejich protestující sdružení, odmítající realizaci tohoto zcela nevhodného projektu pro region, i nadále podporuje a tuto svoji cestu neopustí!

A právě protestními aktivitami široké občanské veřejnosti, kterým se mj. nelíbily plánované obrovské dopravní dopady na okolní obce, byla vláda přinucena slevit a zmenšit plochu plánované průmyslové zóny na necelých 300 hektarů. Dále také přislíbila, že se bude v okolí továrny investovat do silniční i železniční infrastruktury. Podbízí se sliby investic i do občanské vybavenosti. Jenže této vládě a jejím politikům již věřit nelze!

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí

Při protlačování projektu tzv. na sílu nemůže obstát ani argument, že další spolupráce s firmou VW je v klíčovém zájmu ČR a v Líních se stavět prakticky musí, neboť bez realizace Gigafactory by mohla být dokonce ohrožena výroba „německých“ automobilů u nás. Jak si tedy vysvětlit fakt, že například strukturálně postižený Karlovarský kraj by, ústy některých jeho významných politiků, o vybudování továrny tohoto typu stál a zcela jistě by se tam na její výstavbu našla i mnohem vhodnější lokalita?!

Za velice tristní považujeme i radikální proměnu dřívějšího názoru české vlády, že v případě neúspěšného vyjednávání s firmou VW, se zde nebude stavět nic! Při jednání Zastupitelstva Plzeňského kraje to na dotaz zastupitele za KSČM Jiřího Valenty několikráte veřejně zopakoval i krajský zastupitel za ODS a současně ministr kultury Martin Baxa. Ministryně obrany Černochová dokonce vyhlásila, že armáda při zamýšleném rušení letiště ustoupí pouze projektu „Gigafactory“. Dnes ale zodpovědní ministři mluví zcela jinak!

KSČM nesouhlasí se zrušením záložního vojenského letiště v Líních i z důvodu zajištění bezpečnosti naší země!

Zjevně se obávají, že celý projekt šitý dlouhodobě na míru německému výrobci aut, by mohl zkrachovat rozhodnutím samotné firmy, která stále ještě takticky lavíruje také mezi Polskem a Maďarskem kdy konečné rozhodnutí má být oznámeno do konce roku.

Stanovisko a postoje KSČM k vybudování podnikatelského areálu „Gigafactory“ nedaleko Plzně u obce Líně jsou od začátku zveřejnění záměru výstavby, až po současnost, a to i přes aktuálně podbízivý přístup vlády zainteresovaným obcím, konzistentní a k tomuto projektu veskrze negativní!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…