KSČM: Odmítáme jakoukoliv podporu fašismu

30.11.2018 12:54

Komunistická strana Čech a Moravy je vážně znepokojena eskalací napětí mezi Ukrajinou a Ruskou federací, ke které došlo v uplynulých dnech.

KSČM: Odmítáme jakoukoliv podporu fašismu
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Nesouhlasíme s jednostranným podbízením české politické scény i řady vládních představitelů, které je namířeno nepřátelsky vůči Rusku. Je třeba odmítnout komentáře o dění v Azovském moři, postrádající objektivní hodnocení a vytvořit prostor pro dodržování mezinárodního práva.

Z vyhlášení válečného stavu prezidentem Porošenkem na Ukrajině je zřejmé, že autoritativní, s výraznými fašistickými prvky vládnoucí elita oligarchů na Ukrajině v čele s Porošenkem ztrácí půdu pod nohama a snaží se zabránit prezidentským volbám nebo je alespoň oddálit. Výjimečný stav povede na Ukrajině k výraznému omezení lidských práv a svobod včetně volebního práva, poslouží k upevnění moci dnešních polofašistických skupin a k další eskalaci napětí s Ruskou federací, především v zájmu USA a k dalšímu odůvodnění přítomnosti NATO. K tomu směřují i požadavky Porošenka na trvalou přítomnost lodí členských států NATO v Černém moři a ukrajinských přístavech.  Je evidentně neodpovědné a účelově záměrné rozhodnutí Ministerstva vnitra České republiky zařadit Ukrajinu mezi bezpečné země.   Je také zřejmé, že česká diplomacie v čele s ministrem zahraničí Petříčkem je příliš podbízivá cizím zahraničním zájmům a zájem České republiky ji příliš nezajímá.

KSČM proto jednoznačně odsuzuje vyhlášení válečného stavu a stanného práva na Ukrajině jako neodpovědné a ohrožující mír v této oblasti. Válečný stav je zřetelným krokem ke spuštění válečného konfliktu. Není v zájmu lidu Ukrajiny ani Ruské federace rozpoutat válečný konflikt. Odmítáme neustálou obhajobu, skrytou či otevřenou podporu fašismu na Ukrajině a přípravy na válku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kettner (SPD): Prosím vás, už si aspoň přestaňte hrát na demokraty

21:03 Kettner (SPD): Prosím vás, už si aspoň přestaňte hrát na demokraty

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě