KSČM: Rub a líc libereckého referenda

24.07.2013 6:42

Místní referendum je bezesporu jedním ze základních předpokladů demokracie, neboť v něm bezprostředně (bez přefiltrování přes zvolené zastupitele) mohou občané rozhodovat o věcech, které se jich přímo dotýkají.

KSČM: Rub a líc libereckého referenda
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Klub libereckých zastupitelů za KSČM dlouhodobě nesouhlasí s prodejem Letiště Liberec a TSML a vznášel relevantní protiargumenty, které nebyly vyslyšeny. Jako poslední možnost, kterou připouští zákon o obcích, připravil hlasovatelný materiál o revokaci příslušných usnesení o prodeji jak letiště, tak i TSML. Náš návrh však nebyl přijat.

TSML jako akciovou společnost, vlastněnou stoprocentně Statutárním městem Liberec, považujeme za nosnou firmu pro zajišťování potřeb města v zimním i letním úklidu, v péči o veřejnou zeleň i pro opravy a údržbu silniční sítě města za velmi výhodných termínových i cenových podmínek pro město. Toto vše v situaci velkého nedostatku finančních prostředků je obzvlášť nezbytné.  Navíc ze zkušeností převodu odvozu tuhého komunálního opadu i veřejného osvětlení, kdy došlo k navýšení cen, vyplývá, že snaha o prodej je evidentně nesmyslná.
 
Rovněž prostý prodej pozemků areálu letiště je stejně nevýhodný, a proto jej rovněž nepodporujeme. Pro nás má přednost např. jedno z možných řešení, které může přinést další pracovní příležitosti ve spolupráci s firmou, která by v této lokalitě zřídila své vývojové a výrobní kapacity, a s níž město také jedná.
 
Preferovali jsme diskusi argumentů na jednání zastupitelstva a hledání vhodnějších možností, tedy méně nákladné řešení problému, než dává referendum. Odhadované náklady ve  výši 3 mil. korun na vlastní organizaci referenda, odměny volebním komisím a ostatní náklady, ať se toto koná s jinými volbami či samostatně, mohly být uspořeny, nebo vynaloženy na jiné potřeby města v případě jasného odmítnutí těchto prodejů přímo zastupitelstvem.
 
Tyto náklady tak budou hrazeny na úkor jiných potřebnějších aktivit a současně při obrovské zadluženosti města povedou k hledání prostředků z peněženek Liberečanů,  např. v navýšení daně z nemovitostí, podražení odvozu odpadů a podobně.
 
Je logické, že když finanční situace města je tristní, tak se hledají možná opatření. Tato by však neměla mít jen krátkodobý horizont, ale i zodpovědný výhled do dalších let.
 
Město musí skutečně velmi šetřit. V této souvislosti pak je otázkou, proč se má šetřit jen na občanech, kterým se navíc zvyšují různé poplatky a jízdné a proč např. nepodpořili snížení svých odměn za výkon zastupitelského mandátu zastupitelé za Změnu pro Liberec společně s ODS. Ano, farizejství má různou podobu. Právě s tímto momentem i případné zneužívání statutu referenda za finanční náklady nás všech pro volební kampaň, ať jej pořádá kdokoli, je nestoudné.

Klub zastupitelů za KSČM v Zastupitelstvu Libereckého kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …