KSČM: Žádáme důkladné vyšetření a potrestání viníků zneuctění památníku táborského popraviště

24.04.2014 18:12

Okresní výbor KSČM Tábor je hluboce znepokojen vandalským činem zneuctění pietního místa táborského popraviště, na který ve středu 23. dubna 2013 upozornili táborští komunisté.

KSČM: Žádáme důkladné vyšetření a potrestání viníků zneuctění památníku táborského popraviště
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Kdosi postříkal sprejem a přelepil izolepou část nápisu na pamětní desce věnované 156 nevinným českým obětem heydrichiády. Událost je o to znepokojivější, že se tak stalo v předvečer výročí oslav osvobození naší vlasti od nacismu.

Jsme toho názoru, že nejde o pouhý vandalský čin, ale o odsouzeníhodný projev neonacismu. Vede nás k tomu způsob provedení tohoto zneuctění. Na pamětní desce zůstávají totiž první dva řádky obecného konstatování události nepostříkány sprejem, zatímco řádek třetí, hovořící o popravě 156 českých vlastenců NĚMECKÝMI FAŠISTY, je postříkám světlou barvou. Pro jistotu navíc ještě pečlivě přelepen průhlednou izolepou. Tu s sebou zcela jistě obvyklí mladí sprejeři nenosí, ani ji patrně na svá „díla“ nepoužívají.

OV KSČM a táborští komunisté věří, že tento odsouzeníhodný čin nezůstane bez aktivního vyšetření orgány činnými v trestním řízení a samozřejmě potrestání viníka či viníků. Už proto, že v rozmezí od 3. 6. 1942 do 3. 7. 1942 bylo za osmnáct večerů nacisty na táborském popravišti zavražděno 156 českých lidí. Ve většině případů se jednalo o vlastence z řad učitelů, právníků, lékařů, úředníků. Před popravčí četou stanulo 136 mužů a 20 žen, z toho 11 manželských párů. Veřejnost si tento bestiální akt nacistické zvůle spojuje zejména s událostmi, které za heydrichiády otřásly příbramským gymnáziem a táborskou obchodní akademií. Ty se staly inspirací pro povídku a později i film s názvem Vyšší princip.

Hrdinství a oběti našich občanů v době heydrichiády měly velký historický a morální význam pro celý národ. Bezpochyby pak jsou mementem a mají morální přesah i do současnosti. Nenechme proto tento odkaz nevinných obětí nacismu pošlapávat pohrobky a obdivovateli nejzrůdnějšího režimu, který tragicky poznamenal život lidstva po velkou část dvacátého století.

Za OV KSČM Tábor předseda Ladislav Šedivý

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…