KSČM požaduje dostupné bydlení pro každého

04.09.2021 6:32 | Tisková zpráva

Už více než 30 let neexistuje vládní bytová politika, a proto nemají dnes už ani lidé s mírně nadprůměrnými příjmy šanci na trvalé a přijatelné bydlení. Za celou situací stojí malá výstavba, a tedy nedostatek domů a bytů a od něj se odvíjející enormní ceny, což se promítá i do ceny nájemního bydlení.

KSČM požaduje dostupné bydlení pro každého
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Doba levných hypoték již skončila a nyní obvykle požadovaná výše vlastních prostředků je činí pro velkou část zájemců reálně nedostupné. Navíc podle odhadů by se měly do konce roku úrokové sazby hypoték dále zvýšit až o půl procentního bodu. Jejich růst ovlivní hlavně úrokové sazby, které Česká národní banka posouvá vzhůru. Přitom je dále nutné vzít v potaz i trvale rostoucí ceny služeb, vody a energií.

KSČM se nikdy nespokojila s tím, že na podporu bydlení jsou jen bankovní produkty a dlouhodobě prosazuje, aby tato situace byla řešena skutečnou podporou výstavby bytů obecních a družstevních, na principu neziskovosti. Doplňující řešení je také omezení možnosti spekulací s bytovým fondem. KSČM trvá na vytvoření podmínek pro výstavbu nejméně čtyřiceti tisíc bytů ročně v aktivně podporované obecní výstavbě a prostřednictvím družstevní výstavby a družstevního vlastnictví, včetně regulovaného nájemného. Stát může tuto výstavbu podpořit vybudováním potřebné infrastruktury a garancí úvěrů.

KSČM nevidí důvod pro zdražování cen za energii, vodu, svoz odpadů a dalších služeb spojených s bydlením bez toho, aby bylo ekonomicky odůvodněno cenou vstupů a aby se touto cestou poskytovatelé a distributoři snažili kompenzovat své náklady způsobené snahou občanů ušetřit snížením vlastní spotřeby. Jde o program, který funguje všude ve světě a je řešením i pro naši Českou republiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…