Kabourková: Podzim života bez partnerů a peněz aneb Vdovy a vdovci musí žít dále

14.08.2018 20:27

Je obecně známé, že labutě jsou symbolem věrnosti. Žijí v trvalých párech, a po smrti jednoho z páru, uhyne zanedlouho i labuť druhá.

Kabourková: Podzim života bez partnerů a peněz aneb Vdovy a vdovci musí žít dále
Foto: Archiv Markéty Kabourkové
Popisek: Markéta Kabourková

Hodná princezna Odetta zakletá v labuť, poznává lásku, chce pro ni žít. Jsou však podvedeni, milovaný princ nepozná podfuk a bere si nepravou Odettu. Ta pravá pak umírá z nešťastné lásky...Tak tenhle příběh snad nikoho nenechal chladným. Kde lépe vynikne krása labutí, jejich elegance a půvab než v Čajkovského baletu.

Čajkovského labutí jezero je pohádkou, se smutným koncem a přesně takové smutné konce zažívají partneři po smrti jejich milovaných poloviček, tedy vdovy a vdovci. Celý život žijete se svým partnerem, společně budujete, vychováváte děti a jednou, u někoho dříve u někoho později, jeden z partnerů zemře. Na vše zůstanou vdovy/vdovci sami. Děti jsou dospělé, mnohdy mají samy svých starostí dost, a tak vdova/vdovec nejenže truchlí, ale současně musí řešit další život, který se nezastavil a telefon, složenky a inkaso se musí platit každý měsíc. Průměrný důchod v ČR činí 11 850 Kč. Když byli dva, měli měsíčně 23 700 Kč. Nyní se pohybuje cena nájemného v Moravskoslezském kraji, konkrétně Havířově za 2+1, 3+1 (cca 50 % nájemníků nájemního bydlení dle statistiky žije v bytech této velikosti), kolem cca 5500 Kč plus služby cca 2000 Kč, celkem tedy měsíčně 7500 Kč. Bez telefonu se dnes již stěží někdo obejde, počítejme skromných 200 Kč, internet 400 Kč, léky 1000 Kč, to je dalších 1600 Kč plus nájem a inkaso a vychází nám 9100 Kč. Z důchodu nám zbude 2750 Kč, tedy na jeden den 91,70 Kč, a jsme pod existenčním minimem.

Ano, smrt hlady nehrozí, bezmoc a frustrace ano, k tomu stesk po partnerovi... Náklady na základní život se výrazně nezmění, ale příjmy vdovce/vdovy ano, ačkoli se ničeho nedopustili, jen navždy odešel jejich životní partner. Myslím, že všichni v tomto okamžiku chápou osudy druhé osamocené labutě. Vdovský a vdovecký důchod se skládá ze dvou částí – procentní a základní výměry. Základní výměra vdovského a vdoveckého důchodu v roce 2018 činí 2700 korun.

Markéta Kabourková

  • BPP
  • V roce 2018 kandiduji do Senátu - volební obvod č.74 Karviná
  • mimo zastupitelskou funkci

Žena pobírá starobní důchod 11 850 Kč měsíčně (beru v úvahu průměrný důchod, opět dle statistiky), z toho 9 150 Kč činí procentní výměra a 2700 Kč základní výměra. Zemřelému manželovi náležel k datu úmrtí starobní důchod ve výši 11 850 Kč měsíčně, z toho 9150 Kč činila procentní výměra a 2700 Kč základní výměra. Ženě po manželovi náleží vdovský důchod a jeho výše činí polovinu procentní výměry, tedy 4575 Kč (50 % z 9150 Kč). Procentní výměra starobního důchodu ženy činí 9 150 Kč – je tedy vyšší, než procentní výměra vdovského důchodu. Ženě proto při souběhu důchodů bude vyplácena částka ve výši 14 138 Kč měsíčně, protože:

  1. procentní výměra starobního důchodu náleží v plné výši, tj. ve výši 9 150 Kč měsíčně
  2. základní výměra ve výši 2 700 Kč měsíčně náleží pouze jednou, a to ke starobnímu důchodu
  3. 50 % 50procentní výměry vdovského důchodu (tj. 50 % z procentní výměry 4575 Kč) činí 2288 Kč měsíčně
  4. Celková výše důchodu ženy vč. vdovského důchodu po zemřelém manželovi činí 14 138 Kč

Naší vdově se tedy zvýší příjmy na jeden den na 168 Kč. Dostáváme se mírně nad existenční minimum, ale myslím si, že tito lidé by měli i na dále žít plnohodnotný život. Pro ten si musí koupit oblečení, jízdenky, občas jít za kulturou do divadla, kina, nemluvě o dovolené či lécích a rehabilitaci.

Nechci nic jiného, než aby vdovci a vdovy v případě smrti svého partnera, již tak těžké situace, důstojně žili, a proto budu prosazovat změnu výpočtu vdovského/vdoveckého důchodu tak, aby byl přiznán ve výši 50 % procent z procentní výměry zemřelého + 50 % ze základní výměry. Vdovský/vdovecký důchod tak bude činit 17 775 Kč, oproti dnešní výměře 14 138 Kč, kdy za života partnera měli k dispozici zmiňovaných 23 700 Kč. Důvod k tomuto kroku je jednoduchý, ovdovělým, vdovcům se nezmění náklady na základní životní potřeby, případně minimálně, a musí žít dál. I tak to není na žádnou vysokou nohu, ale ulehčeme lidem, kteří přišli o partnery jejich život v samotě. Vzhledem ke skutečnosti, kolik miliard vydá stát ročně na nesmyslné projekty neziskových organizací, jako jsou třeba migranti a nepřizpůsobiví, tak bych řekla méně peněz neziskovkám, které nepodporují naše lidi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…