Kadeřávek (Piráti): Vstupem do EU jsme se stali její součástí

23.06.2020 4:33

Piráti se často musí bránit útokům svých odpůrců, kteří nás za spolupráci s orgány EU obviňují z bonzáctví, donášení, žalování. Jenže, EU jsme my.

Kadeřávek (Piráti): Vstupem do EU jsme se stali její součástí
Foto: Piráti
Popisek: Jiří Kadeřávek

EU jsme totiž my. EU je naším orgánem. Stejně, jako je Jihomoravský kraj součástí České republiky a podléhá její jurisdikci, rozhodli v referendu čeští občané, že ČR je součástí EU a podléhá její jurisdikci. Je to jako kdyby jste se obrátili s podezřením na dotační podvod na ministerstvo a pachatel by Vás označil za bonzáka. Nebo jinak, když uvidíte zloděje krást na pozemku souseda, otočíte se zády? Když váš místně příslušný správní orgán rozhodne nepatřičně, jistě se obrátíte na orgán jemu nadřízený.

Tento narrativ, že někteří bonzují do EU je rozšířený a falešný. Vychází z pohledu, že EU je něco, co nám bylo vnuceno, něco cizího a pomíjí fakt, že jsme se dobrovolně rozhodli stát se jeho součástí. Pokud píši dobrovolně, pak to myslím se vší vážností. Počínaje Sametovou revolucí jsme přece chtěli být součástí skupiny moderních evropských zemí a jiná dlouhodobě udržitelná varianta zapojení se do mezinárodních struktur nebyla na stole. Přiznáním si tohoto faktu, že EU je jen dalším článkem ve vertikále správy, pochopíte, že obracet se na vyšší orgán správy není nic nepatřičného.

Anketa

Vadí vám údajný střet zájmů Andreje Babiše?

9%
91%
hlasovalo: 16982 lidí

S ohledem na krátkou tradici není složité propadnout myšlence, že EU je cizí moc uzurpující si naše práva. Apologetů národní samostatnosti a absolutní suverenity je více než dost a útočí ze všech směrů na nespokojenost občanů s politickou situací. EU jako nová instituce je snadný cíl a pojmenovat někoho jiného jako nepřítele, abych odvedl pozornost od vlastních pochybení, je argumentačním nástrojem odjakživa.

Přijmete-li myšlenku, že Brusel je nová Moskva, otráví Vám to mysl. Jenže my jsme nikdy de jure suverenitu s Moskvou nesdíleli. Zatímco ČR se se souhlasem občanů v referendu mnoha kompetencí ve prospěch EU vzdala. Proč? Protože současný svět je natolik složitý a propojený, že dává perfektní smysl se o některé z kompetencí podělit a vystupovat na světové scéně jednotně. Pro naše bezpečí je nepochybně lepší mít na pase občan EU, než cestovat po světě s pasem, jehož nositele budou v zahraničí často mylně považovat za Čečence.

Nechci obhajovat někdy příliš aktivistické chování některých politiků, včetně pirátských. Osobně jsem spíše příznivcem řešení problémů co neblíže místům jejich vzniku. Jen chci objasnit fakticky správný úhel pohledu, jehož přijetím se myšlenkově ztotožníte s mnoha kroky, které se na ose Praha - Brusel dějí. 

Je pravda, že praní špinavého prádla na nadnárodní scéně není příjemné. Nic to ale nemění na faktu, že se jedná o naše špinavé prádlo, se kterým si nevíme rady a které nám nastavuje naše vlastní zrcadlo, totiž neschopnost uplatňovat na sebe samé ty standardy, k jejichž dodržování jsme se vstupem do EU přihlásili.

(převzato z Profilu)

Ing. Jiří Kadeřávek

  • Piráti
  • Svobodu (nekoupíte, tu) si volíte
  • krajský zastupitel

Článek byl převzat z Profilu Ing. Jiří Kadeřávek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…