Kadlecová (ČSSD): Zmocnění pro vládu k operativnímu navyšování penzí nabízí dlouhodobější řešení

25.10.2015 9:15

Ministerstvo práce a sociálních věcí se chystá předložit návrh zmocnění pro Vládu ČR, které by umožňovalo nad rámec zákonem dané valorizace operativně zvyšovat starobní důchody. Já pevně doufám, že se mu to podaří prosadit. Tím se totiž vyhne složitým a dlouhým procesům, k jakému došlo, když se navyšovaly důchody pro letošní rok.

Kadlecová (ČSSD): Zmocnění pro vládu k operativnímu navyšování penzí nabízí dlouhodobější řešení
Foto: red
Popisek: Lenka Kadlecová

Již druhý rok po sobě, jak v letošním roce, tak pro rok příští, by si podle zákonné valorizace senioři přišli navíc k důchodu jen o čtyřicet, respektive čtyřicet pět korun. Přepočteno na zboží, které si za ně mohou důchodci dopřát, by to znamenalo sotva dva bochníky chleba za měsíc. Nebo ani ne dvě kostky másla. Kilo rajčat. Pozitivněji to vyznívá u mléka, kterého by si mohli koupit o čtyři krabice víc. Ale jenom proto, že jeho cena šla rapidně dolů. A to přepočítávám jen na základní potraviny.

Výpočet zákonné valorizace je nešťastně postaven na inflaci a třetině růstu reálných mezd. Což se na první pohled může zdát jako logické, ovšem v případech, jako v letech 2015 a 2016, by navýšení o tyto částky znamenaly výsměch lidem, kteří po celý život pracovali a odváděli nemalé peníze do systému sociálního pojištění.
Ještě pro příští rok se podařilo sociální demokracii zajistit alespoň o trochu vyšší důchody prosazením vyplacení jednorázového příspěvku ve výši 900 korun.

Nyní se ještě bude snažit o další navýšení, alespoň na tisícikorunový příspěvek. Uměli bychom si představit ještě o dvě stovky vyšší, čímž bychom starobní penze alespoň o 145 korun za měsíc, k tomu však nejspíš nebude vůle dalších partnerů. Není však možné donekonečna hledat řešení, jakým způsobem zajistit alespoň minimálně důstojný růst důchodů. Zmocnění pro vládu by situaci mohlo vyřešit z dlouhodobého pohledu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.