Káles (Svobodní): Poukázkové systémy – cesta, jak vrátit peníze lidem

03.02.2018 11:15

Vouchery, chcete-li poukázky, jsou jednou z cest, jak na úrovni obcí a měst „vrátit peníze lidem“, respektive jim dát větší možnost ovlivnit, kam jejich peníze budou směřovat.

Káles (Svobodní): Poukázkové systémy – cesta, jak vrátit peníze lidem
Foto: Svobodní
Popisek: Josef Káles, místopředseda Svobodných.

Měl jsem skvělou možnost besedovat s ředitelem slovenské Nadácie F. A. Hayeka Matúšem Pošvancem. Tato organizace mimo jiné prosazuje zlepšováky ve samosprávách. V případě takzvaného poukázkového systému se ji to podařilo ve slovenském městě Turčianke Teplice.

Poukázkový systém je inspirovaný vouchery Miltona Friedmana, nositele Nobelovy ceny za ekonomii. V principu jde o to, aby lidé mohli více rozhodovat o tom, jaké aktivity budou placeny z jejich daní. Díky tomu se mezi poskytovateli veřejných služeb posílí tolik potřebná konkurence a omezí se také korupční prostředí, protože o penězích pro jednotlivé poskytovatele rozhodují všichni občané obce a ne jen hrstka politiků v nějaké komisi.

Když se podíváme na zmíněné Turčianske Teplice, zde dostali všichni občané s trvalým bydlištěm ve městě, s dosaženým věkem 18 let a kteří nedlužili městu, deset jednoeurových poukázek. Město se rozhodlo tisknout papírové poukázky s ochranným prvkem, aby byly dostupné i pro ty lidi, kteří neumí manipulovat s elektronickými platbami či s kartami. Lidé si systém oblíbili. Návratnost poukázek se pohybuje mezi 95-98 %.

V Turčianskych Teplicích mohou lidé platit pomocí těchto poukázek vstupné do kina, galerie, knihovnu, fotbalové zápasy, pronájmy tělocvičen nebo ledové plochy, vzdělávací aktivity a různé kurzy, ale třeba i preventivní vyšetření pro seniory nebo poplatek za svoz a likvidaci odpadu. Podle Matúše Pošvance je důležité, aby se vouchery týkaly co nejvíce různých oblastí, protože tím se eliminuje snaha s poukazy „kšeftovat“.

Aby poskytovatelé těchto služeb mohli do systému poukázek vstoupit, musí si požádat o licenci. Její pravidla jsou však velmi volná, aby mezi organizacemi fungovala konkurence a systém tak nebyl určen jen pro nějaké předem vybrané poskytovatele. V Tučianskych Tepliciach je také nízký licenční poplatek, z kterého je poté hrazen provoz systému, respektive tisk poukázek. Systém totiž sám o sobě nákladný není. Jednou za měsíc si u města organizace mohou zažádat o proplacení vybraných poukázek.

Obce a města u nás nemohou snižovat daně, protože jsou jim zasílány prakticky skrze stát. Proto je poukázkový systém jednou z dobrých možností, jak lidem dát větší možnost rozhodovat o jejich penězích. Výhodou je také to, že si lidé začnou více uvědomovat, že veřejné služby nejsou zadarmo a něco stojí a začnou o celém systému více přemýšlet.

Pro mě jako zastupitele města Chrudim jsou takové zkušenosti a zlepšováky v samosprávě velice inspirativní a pokusím se přesvědčit kolegy v chrudimském zastupitelstvu, aby se nových vychytávek nebáli a dali lidem o něco více svobodné volby.

Josef Káles,
zastupitel města Chrudim

Vyšlo i na osobním blogu autora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.