Kalina (KDU-ČSL): Referendum o spalovně je bitva, která nedává smysl

01.11.2015 16:12

„Jihlavské referendum o spalovně a odpadech na plné čáře zvítězilo v soudní bitvě s magistrátem“. Tímto titulkem se na svém webu chlubí zastánci referenda o spalovně. Problém je, že jejich „bitva“ je zbytečná: město totiž žádnou spalovnu odpadů nechystá.

Kalina (KDU-ČSL): Referendum o spalovně je bitva, která nedává smysl
Foto: jihlava.cz
Popisek: Náměstek primátora města Jihlavy ing. Jaromír Kalina

Nejvyšší správní soud (NSS) sice napadl odvolání jihlavského magistrátu, ale řešil hlavně procesní chyby. Zásadní je ale to, že návrh referenda je přes rok starý a nezahrnuje aktuální vývoj problému třídění a energetického využití odpadů.

Odborníci totiž poukázali na to, že tzv. „velká spalovna“ (ZEVO) by v Jihlavě nevycházela ekonomicky ani logistiky, tedy že nemá smysl odpad z celého kraje svážet do Jihlavy. Zvlášť když jsou pro tento druh zpracování odpadů dostatečné kapacity v blízkém okolí kraje - například v Brně nebo v Rakousku.

Ekonomicky by tedy pro Jihlavu bylo výhodnější, kdyby fungovala jako překladiště odpadů pro Vysočinu. Dříve zvažovaná spalovna by v našem kraji přicházela v úvahu (ve zmenšené kapacitě) leda ve Žďáře nad Sázavou nebo v Třebíči, kde funguje systém dálkového topení.

Referendum by se podle verdiktu NSS mělo konat za rok, s krajskými volbami. Město ale žádnou spalovnu nechystá a zastupitelé se neusnesli na ničem, o čem by referendum mohlo rozhodovat. Referendum tedy nemá smysl a navíc bude město stát přes milion korun.

Na 22. října je svoláno mimořádné jednání jihlavského zastupitelstva. Tam zkusíme najít cestu, jak z této situace ven tak, abychom neplýtvali energií na zbytečnosti. Se zastánci referenda můžeme hledat shodu ve chvíli, kdy se kapacita skládky v Henčově blíží k naplnění. Podle mě bychom ale místo referend raději měli víc podpořit recyklaci, lepší třídění a všechno, co druhotně omezuje produkci odpadů.

Jaromír Kalina, náměstek jihlavského primátora za KDU-ČSL 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…