Kalousek: Prosím, aby Sněmovna napravila hanbu, kterou způsobila vláda svým mlčením

27.06.2017 16:58

Projev na 59. schůzi Poslanecké sněmovny dne 27. 6. 2017

Kalousek: Prosím, aby Sněmovna napravila hanbu, kterou způsobila vláda svým mlčením
Foto: Hans Štembera
Popisek: TOP 09 představila svou Vizi 2030. V tomto roce by ráda například viděla již zavedené euro nebo stejnou životní úroveň jako v sousedním Německu

Děkuji za slovo, pane předsedající. Dobrý den, vážené dámy, vážení pánové. Dovolte, abych navrhl zařazení mimořádného bodu jako prvního bodu dnešního jednání. Název bodu by zněl: Usnesení Poslanecké sněmovny k brutálnímu potlačení demonstrací v Rusku 12. června tohoto roku.

Jak jste jistě zaznamenali, 12. června tohoto roku represivní a policejní orgány v Moskvě a v Petrohradě brutálním způsobem zasáhly proti pokojně demonstrujícím. Více než tisíc bylo zatčeno a mnoho lidí bylo ztlučeno. Na záběrech jsme mohli vidět, že policie tluče i děti. Někteří z nás si možná vzpomenou, že naposledy v této zemi pro pokojně vyjádřené politické postoje byly děti tlučeny v listopadu 1989.

Tento zákrok byl v rozporu s ochranou lidských práv, ke kterým se hlásíme, byl v rozporu s dodržováním základních principů každé demokratické země.

Brutalita tohoto zákroku vzbudila pohoršení v celém svobodném světě a mnoho vlád odsoudilo toto počínání. Odsoudil je i Bílý dům.

Řada z nás si přála, aby slova odsudku a protestu zazněla i od vlády České republiky. Vláda České republiky čtrnáct dní k tomu naprosto mlčí a mlčela. Já to pokládám za selhání a pokládám to za hanbu. Myslím si, že země, jako jsme my, která prožívala po čtyřicet let podobné, ba ještě horší represe, a svobodní lidé v naší zemi byli vděční za každý projev zahraničního nesouhlasu proti takovémuto postupu, tak taková země nemá právo mlčet. Má povinnost nemlčet. A její vrcholné orgány by se k tomu měly jednoznačně vyjádřit.

Prosím tedy o zařazení tohoto bodu. Myslím si, že diskuse nemusí být nijak dlouhá. Důležité je, aby Poslanecká sněmovna dala jasně najevo svůj postoj k tomu, co se odehrálo v Moskvě a v Petrohradu 12. června. Dopředu si vám dovolím říci, jaké bych v případě, že tento bod se rozhodnete zařadit, navrhl usnesení. Usnesení bych navrhoval ve znění: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky důrazně odsuzuje brutální zákrok pořádkových sil 12. června v Rusku proti pokojným demonstrantům. Zákrok byl v rozporu s ochranou lidských práv a s dodržováním základních principů každé demokratické země."

O formulaci usnesení samozřejmě jsme připraveni jednat s kterýmkoliv poslaneckým klubem, ale velmi prosím, aby Poslanecká sněmovna nemlčela a napravila hanbu, kterou způsobila vláda České republiky svým vlastním mlčením. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…