Kalousek (TOP 09): Společně za ideály svobody a demokracie

16.11.2014 19:40

Prohlášení TOP 09 k 25. výročí 17. listopadu 1989 (nebo k 17. listopadu 2014).

Kalousek (TOP 09): Společně za ideály svobody a demokracie
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miroslav Kalousek

Před pětadvaceti lety naše země prošla ohromnou proměnou. Začali jsme žít svobodně. Lidské osudy se v několika týdnech změnily k nepoznání. Byli jsme šťastní. Chtěli jsme budovat svou novou demokracii. Cestovali jsme. Podnikali, učili se žít ve svobodě a těšili se na to, až svou zemi vrátíme do svobodné a prosperující Evropy. A až svým dětem, které nikdy nezažily opovrženíhodný komunistický režim, budeme vyprávět příběhy z této kapitoly historie naší země. Z doby, která jim bude vzdálená a vlastně jí, díky Bohu, nebudou rozumět.

Dnes jako bychom se velkým kruhem opět vrátili na křižovatku, kterou byl listopad 1989. Ti, kteří chtěli ideály demokracie a tím i svobody porazit, museli tehdy ustoupit. Nikdy se však nevzdali. Cílevědomě získávali sílu ekonomickou, a s tou dnes vstupují do politického boje opřeni o stejné zahraniční mocenské centrum jako v únoru 1948. Slyšíme je, jak kritizují parlamentní demokracii jako neefektivní způsob vedení společnosti a volají po novém způsobu řízení státu. Nabízejí pořádek, jistoty, (sociální) rovnost, jasná a průhledná slova: „Pryč s planými řečmi!“ Demokracie má být nahrazena autokratickým státem, který všem vnutí svou představu, jak máme žít.

Nebuďme slepí a lhostejní. Zavedení a upevnění takového způsobu vlády otevírají cestu k novému tvaru totality. Pořádek vynutíme, jistoty zavedeme, rovnost odměříme a určíme normou. Slova budou jasná jako povel. O těch se nedebatuje, ty se plní. Neplnění je trestné.

Na svobodné cestě jsme za posledních 25 let udělali mnoho chyb, protože demokracie nebyla, není a nebude bez chyb. Vždy to ale byla cesta ke svobodě každého jedince, k prostoru pro individuální tvořivost a k ochraně základních lidských práv. TOP 09 nabízí aktivní roli každému, kdo se nechce smířit s rezignací na tyto priority a nechce vyměnit svoji svobodu za nesplnitelné sliby „dobra a blahobytu“.

Listopad nebyl zadarmo – byl vykoupen stovkami popravených, desetitisíci nelidsky vězněných, statisíci perzekuovaných a miliony, kterým byla upřena základní lidská práva.

Nedovolíme tuto cenu bagatelizovat a jsme nadále připraveni nazývat věci pravými jmény, jakkoliv se tomu dnešní vládní strany brání.

Ideály Listopadu je třeba pochopit a naplňovat, ne pokroutit a zneužít. O principech a základech demokracie nelze smlouvat. Zásadní otázky nepřipouští kompromis. Otázka dnes opět zní: „Chceme demokracii a svobodu? Ano, nebo ne?“ Odpovídáme, že v zápasu o svobodu, demokracii a vládu práva neustoupíme ani o píď.

To je stanovisko TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách