Kalousek (TOP 09): V návrhu není jediná koruna na kompenzaci živnostníkům

25.03.2020 0:29

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2020 k návrhu zákona o státním rozpočtu

Kalousek (TOP 09): V návrhu není jediná koruna na kompenzaci živnostníkům
Foto: Repro ČT24
Popisek: Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP09

Děkuji za slovo. Jenom několik poznámek.

Nejprve k příjmům - jsou podle mého názoru odhadnuty velmi optimisticky. Ale nechci se o tom přít, protože chápu, že ta prognóza se nedá dělat pravděpodobněji. Kladu spíš otázku, zda má Ministerstvo financí připravenou nějakou strategii pro případ, že ten propad příjmů by byl ještě výrazně hlubší, než jak předpokládá návrh novely. Nechci odpověď hned, ale prosím o přemýšlení, protože to riziko je veliké. (Poslanec dýchá velice ztěžka a hlasitě.)

Druhá poznámka se týká úspory stávajících výdajů, který je ve schváleném rozpočtu. Přiznám se... Promiňte, hrozně špatně se mi přes tu roušku dýchá. Přiznám se, že jsem velmi zklamán, protože jsem předpokládal alespoň nějakou elementární snahu o úspory provozních výdajů v jednotlivých kapitolách. Předpokládal jsem, že alespoň bude vyhlášený okamžitý stop-stav na přijímání státních zaměstnanců. Předpokládal jsem prostě něco. Přijde mi velmi nespravedlivé, že zatímco živnostníci přemýšlejí, zda to přežijí, že firmy se ocitají ve velmi kritické situaci, tak státní úřady jsou naprosto happy. Jich se žádná krize netýká, tam k žádným úsporám nedochází. A to si myslím, že je prostě velmi špatně, že to je nefér.

Třetí poznámka se týká priorit, podle kterých vláda přistupovala jak k podpoře, tak někde k úsporám. K jediné skutečné úspoře, a já ji pokládám za úsporu velmi špatnou, je úspora na Ministerstvu obrany, téměř 3 miliardy korun, 2,9 miliardy. Takže můžeme konstatovat jako demonstraci velmi špatných priorit, že vláda je ochotna na Ministerstvu obrany, na obraně státu šetřit dvakrát tolik, než je ochotna šetřit na slevách na jízdném, které nechce zrušit. Promiňte, to je zvrácená priorita.

Poslední poznámka se týká poměrně velkého zklamání z toho, že v rozpočtu není ani jedna jediná koruna na přímou kompenzaci těm živnostníkům, kterým jsme ze dne na den zakázali produkovat. Každý má dneska problém s odbytem. Ale je tu poměrně značná část podnikatelů a živnostníků, kterým stát řekl, od zítřka nesmíš, my ti to prostě zakazujeme. A současně v tom rozpočtu není jedna jediná koruna, kterou bychom tento náš vlastní zákaz kompenzovali. V porovnání s tím, jak velkorysá je podpora ke kurzarbeitu velkým firmám, tak mně to rovněž přijde velmi nefér. Nekritizuji podporu velkým firmám. Kritizuji, že živnostníci jsou za touto podporou o několik řádů, a přijde mi to rovněž nefér.

Kdybych to shrnul, pokud to přeženu, mrzí mě to, ale dokážu si to obhájit, tak ty tři zásadní priority novely zákona o státním rozpočtu jsou: podpora velkých firem a jejich zaměstnanců, což je v pořádku, zadruhé dokončení likvidace živnostníků, což v pořádku není, a zatřetí zpochybnění našich závazků v Severoatlantické alianci, což také v pořádku není.

Avizuji tedy dva pozměňovací návrhy. Jeden navrhne, aby výdaje Ministerstva obrany zůstaly na původní výši a úspora se realizovala pouze v oněch slevách na dani, to znamená, tam bychom krátili ne o 1,5 miliardy, ale o 4,4 miliardy. Druhý pozměňovací návrh jsem avizoval už u novely zákona o nemocenském pojištění, kdy výpadek zhruba 10 miliard, který bude z odpuštění nemocenského pojištění, bychom měli krýt z vládní rozpočtové rezervy.

Takže prosím o podporu těchto dvou pozměňovacích návrhů. A já se k nim přihlásím v podrobné rozpravě.

Děkuji. A omluvte můj přerývaný dech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…