Kalousek: To už není servis svým občanům, ale vrchnost vůči svým poddaným

01.07.2016 13:04

Projev na 48. schůzi Poslanecké sněmovny dne 1. 7. 2016

Kalousek: To už není servis svým občanům, ale vrchnost vůči svým poddaným
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, jak bod, který jste schválili nyní, tak bod, který zcela jistě schválíte i vzápětí, patří mezi body, které TOP 09 zařadila do tzv. seznamu nesvobody, kde vypisujeme nejriskantnější legislativní návrhy, které tato vláda prosadila a kterými tak či onak omezuje a ohrožuje individuální svobodu občanů.

Dostáváme často otázku, který z těch 16 bodů pokládáme za společensky nejnebezpečnější. A odpovídáme, že to není ani tak otázka pořadí té nebezpečnosti jako toho, že je toho moc. Že je toho strašně moc a že je to v krátkém časovém úseku. Vždy je to zdůvodňováno nějakým ušlechtilým důvodem, ale vždy to má za cíl jednu jedinou věc: odebrat občanovi kus jeho osobní svobody, popřípadě získat ho mnohem víc pod kontrolu státní moci. Ať už je to prolomení domovní svobody, ať už je to cenzura internetu, ať už je to otázka neskutečného množství registrů, kde zjišťuje státní moc o občanovi úplně všechno včetně jeho intimních chorob.

Vláda během dvou a půl roku velmi slušného ekonomického růstu, který se jí přihodil, který nezpůsobila, propásla možnost nebo spíš nenašla politickou odvahu k nezbytným reformám, nezbytným pro prosperující budoucnost ať už v oblasti vědy, vzdělání, veřejných pojistných. Tam všude uměla jenom zrušit to, co bylo schváleno předtím, aniž by nahradila jakýmkoliv rozumným systémovým opatřením z vlastní dílny. Tam je obrovský deficit, tam se dá říct, že se jedná o ztrátu času.

Ale je přímo posedlá, posedlá sběrem dat od svých občanů, kterých již teď je takové množství, že jsem si jist jako dlouholetý státní úředník i politik, že prostě není v kapacitních možnostech státu ta data zpracovat efektivním způsobem pro lepší správu země, ale že budou sloužit jedné jediné věci: V okamžiku, kdy se to bude hodit, probrat to neskutečné množství všech dat a občanovi dát najevo, že o něm víme tolik, že by měl radši držet ústa a krok.

A tohle vědomí vzhledem k historickým zkušenostem starších generací už samo o sobě již teď snižuje míru svobody ve společnosti a vzbuzuje všudypřítomné obavy a strach.

Byl jsem - překvapilo mě, že jsme tam nebyli všichni - ale byl jsem jako jeden z předsedů stran na zasedání Hospodářské komory, kde jsem měl možnost mluvit k podnikatelům a říct jim, že mi chybí trochu jejich hlas ve veřejném prostoru k tomu, co omezuje jejich svobodu. A po projevech pak mnozí za mnou přišli a děkovali mi, že jsem to vyslovil, a říkali - to víš, my se bojíme to říct, na nás by přišla zítra kontrola. Na ně by přišla zítra kontrola už na základě těch dat, které jsou teď k dispozici. Ale ono jich bude čtyřikrát tolik.

A já jsem se vás chtěl zeptat, zda si to všichni uvědomujete. Protože mnozí z vás se mohou snadno stát obětí tohoto státního přístupu k občanům, kdy už to není servis svým občanům, ale kdy je to vrchnost vůči svým poddaným. A mnozí z vás, kteří tomu dnes tleskáte a kteří pro to zvedáte ruce, můžete být budoucí obětí tohoto režimu, neboť pes od vlka liší se pouze obojkem, na němž bývá zhusta oběšen, jak z historie známe. Kolegové, prosím, vzpamatujte se. (Potlesk zprava.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vy přece vždycky budete hájit váš "úžasný" migrační pakt, ministře

14:02 Kubisková (Přísaha): Vy přece vždycky budete hájit váš "úžasný" migrační pakt, ministře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migraci a ministru Rakušanovi.