Kalousek: Ve světě nikdo neví, kdo je to Kalousek, kdo je Babiš. Ale všichni vědí, co je Pražské jaro

10.12.2014 13:41

Projev na 23. schůzi Poslanecké sněmovny dne 10. 12. 2014

Kalousek: Ve světě nikdo neví, kdo je to Kalousek, kdo je Babiš. Ale všichni vědí, co je Pražské jaro
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miroslav Kalousek

Děkuji za slovo. Dámy a pánové, mám dvě poznámky k rozpravě a jednu prosbu. Poznámka první, pan místopředseda Bělobrádek má zajisté pravdu, když říká, že v roce 2015 se zvyšují prostředky na vědu a výzkum v porovnání s rokem 2014. Ale rok 2014 s sebou přinesl historicky nejnižší výdaje tohoto typu nejenom na vědu a výzkum, ale historicky nejnižší investice. Byl to mimořádně špatný rozpočet! Byl to rozpočet navržený Rusnokovou vládou. Podpořili jste ho vy, my ne. A výše prostředků na vědu a výzkum v tomto rozpočtu byla hanebná!

Porovnávejte tedy, prosím, to, co jste připraveni věnovat na vědu a výzkum v roce 2015 s léty naší vlády. S léty bezprecedentní krize a recese. A i v dobách bezprecedentní krize a recese dokázala vláda v letech 2010 až 2013 dát na vědu a výzkum výrazně více prostředků než jste připraveni dát vy v příštím roce v době ekonomického růstu. To je jednoznačná informace o vašich prioritách. Dáváte na vědu a výzkum v době překonané krize a ekonomického růstu výrazně méně prostředků než se podařilo vyčlenit vládám v letech 2010 až 2013 v době bezprecedentní krize. Byl jsem velmi pyšný na to, že jediný fakultativní výdaj, který v té době rostl, byl právě výdaj na vědu a výzkum, protože jsme si byli vědomi této priority. Jediný výdaj u vědy a výzkumu, který vy jste schopni oproti tomuto období zvyšovat, je výdaj na úředníky, kteří budou administrovat dotace na vědu a výzkum. Ty proti našim rozpočtům zvyšujete skutečně razantně. Ale peníze na vědu a výzkum navrhujete výrazně nižší.

Poznámka druhá. První část naší diskuse už se objevuje na zpravodajských serverech a člověk si zoufá. Informace je jednoznačná. Kalousek tvrdí, že veřejné rozpočty se v roce 2015 zhorší. Babiš tvrdí, že to není pravda a neví, z jakých údajů Kalousek vychází. Prosím pěkně, dámy a pánové, alespoň vám tady ve sněmovně si proto znovu dovoluji zopakovat, že to Kalousek netvrdí, že se to zhoršuje. To tvrdí Babiš. Tvrdí to v oficiální dokumentaci ke státnímu rozpočtu, o kterém budete hlasovat. Kalousek s tím pouze souhlasí a marně se Babiše ptá, proč pokládá za nezbytné to zhoršovat. Já s ním nepolemizuji o jeho pravdivém tvrzení, že veřejné rozpočty se v roce 2015 zhoršují. To má pravdu. Já tu pravdu stvrzuji. Jenom se ptám, proč to pokládá za nezbytné. A zoufám si z toho, že snad už je v českých médiích prostě zakázáno psát pravdu. Protože se to notoricky opakovaně píše zcela jinak než jak to odpovídá skutečnosti a než jak si každý může přečíst, kdy tu dokumentaci otevře. V tomto případě sešit H Příloha ke státnímu rozpočtu.

Moje třetí poznámka je prosba. Já jsem měl věru velmi málo příležitostí mít při projednávání návrhu státního rozpočtu dobrý pocit. Jeden z mála okamžiků, kdy jsem ten dobrý pocit měl, bylo, když rozpočtový výbor projednával jednomyslné usnesení podvýboru pro kulturu, kdy podvýbor pro kulturu nikoliv, že by si to vycucal z prstu, ale po velmi pečlivé práci a odpovědné odborné diskusi a diskusi s odbornou veřejností navrhl rozpočtovému výboru schválit pozměňující návrh v objemu zhruba 46 mil., kde odpovědně rozděloval příspěvky na mezinárodní hudební festivaly klasické hudby... Pánové tady vpravo, prosím vás, buď tak strašně hodní, prostřednictvím pana předsedajícího, nepřekřikujte mě. Děkuji za pochopení.

Na festivaly klasické hudby, festivaly, které svým významem a svou pověstí daleko přesahují hranice České republiky, jsou pro Českou republiku významným diplomatem, prestižním prostředkem a dokonce i proexportním nástrojem.

Já jsem se teď v kuloárech dozvěděl, že ani pro tento pozměňovací návrh nebude koalice hlasovat, to znamená, že pravděpodobně nebude přijat. A chci se vás zeptat, kolegové z podvýboru pro kulturu, jestli vás bude bavit pracovat dál, jestli vás bude bavit ty hodiny a hodiny se tomu pečlivě věnovat, stýkat se s odbornou veřejností, jestli vás bude bavit jako pana poslance Adama chodit do televize a tam naprosto brilantně argumentovat ve prospěch tohoto pozměňovacího návrhu a brilantně zdůvodňovat, proč je tak potřeba, aby Poslanecká sněmovna tento pozměňovací návrh přijala, jestli vás to bude bavit, protože to pravděpodobně asi nemá žádnou cenu, protože jednomyslně napříč politickým spektrem podvýbor pro kulturu tento pozměňovací návrh přijme, jednomyslně napříč politickým spektrem rozpočtový výbor tento návrh podvýboru podpoří a pak se člověk v kuloárech dozví, že Babiš si to nepřeje a Herman se Babiše pojí, takže se to neodhlasuje.

Jakou to má cenu, je-li Sněmovna suverénem a má-li o tomto rozhodovat? Já jsem byl přítomen v mnoha koalicích a dokážu si představit, že u objemů v řádu miliard koaliční rada s ministrem financí řekne: prostě nemůžeme takovýto přesun podpořit, rozbouralo by nám to celou koncepci rozpočtu, ale tohle je 46 milionů korun! A za tím je obrovská práce našich kolegů v Poslanecké sněmovně a za tou obrovskou prací je naděje lidí, že se konečně mohou někdy dozvědět dřív, než v dubnu příštího roku, s jakým státním příspěvkem na ten festival mohou počítat, protože si dovoluji upozornit, že dramaturgie těchto festivalů už se připravuje a že se velmi složitě připravuje dramaturgie a zvou sólisté a vynikající zahraniční interpreti, když nevíte, kolik ten ministerský úředník se nakonec někde v únoru, v březnu, v dubnu uvolí vám utrousit. A do té doby pochopitelně sponzoři, protože státní příspěvek je pouze minoritní částí financování těchto festivalů, do té doby jsou sponzoři také opatrní, protože říkají: my vás podpoříme, ale uvidíme, jestli vás také podpoří stát, protože ty festivaly slouží především státu. To je jeho diplomacie, to je jeho prestiž, to je jeho naprosto unikátní výkladní skříň a jedno z mála rodinných stříber, které máme! Proč se bojíme toho, že nás ve světě bude reprezentovat klasická hudba? Já vás velmi prosím, prosím o podporu tohoto pozměňovacího návrhu, abychom nepodlehli v této malé částce vrchnostenské aroganci, kdy zazní: nás nezajímá, pane poslanče Adame, to teď neříkám prostřednictvím předsedajícího, protože to neříkám já, to bohužel řekla koaliční rada, nás nezajímá, že jste si na tom odpracovali x týdnů a měsíců a že jste do toho investovali svůj vlastní politický kapitál, když jsme přesvědčovali veřejnost a hudební veřejnost, že toto je dobré rozhodnutí, nás zajímá, že si napříč politickým spektrem celý rozpočtový výbor myslel, že je to dobré rozhodnutí. My si to prostě nepřejeme! A přitom ujišťuji, že jde o částku, která je pod rozlišovací schopnost ministra financí při schvalování státního rozpočtu. Tady se opravdu nemusíme bát, že porušíme nějakou koncepci.

Na závěr si dovolím říct, že v civilizovaném kulturním mezinárodním světě zcela jistě nikdo neví, kdo je to Kalousek, zcela jistě nikdo neví, kdo je to Babiš a určitě nikdo neví, kdo je to Herman. Ale všichni vědí, co je to Pražské jaro a jakou prestiž České republice přináší. Prosím, myslete na to, až budete hlasovat! (Potlesk poslanců TOP 09 a ODS.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…