Kalousek: Zvyšování deficitu v době růstu je zločin a respektovat se nedá

13.06.2014 12:34

Řeč na 10. schůzi PS PČR dne 13. 6. 2014 k návrhu státního závěrečného účtu České republiky za rok 2013.

Kalousek: Zvyšování deficitu v době růstu je zločin a respektovat se nedá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, nemám nic proti vizím a strategiím, v tom má pan poslanec Pilný nepochybně pravdu, ale také mám dvacetileté zkušenosti, jak se potom v politické i společenské praxi takové vize a strategie realizují.

Přidržme se tedy obyčejných čísel. Projednáváme státní závěrečný účet. V mimořádně obtížné a bezprecedentní situaci Nečasova vláda vyvíjela fiskální úsilí, tedy šetřila průměrným tempem 1,4 % strukturálního deficitu ročně. To cituji z oficiálního materiálu Ministerstva financí, podepsán Andrej Babiš. 1,4 % HDP ročně jsme šetřili.

Je naprosto legitimní diskuse, zda toto tempo bylo příliš rychlé, nemělo-li být pomalejší, nebo zda bylo příliš pomalé nebo zda bylo akorát.

Levicová opozice mně velmi tvrdě vyčítala, že toto tempo bylo příliš rychlé a že zbytečně přiškrtilo ekonomiku. Pan předseda hnutí ANO v předvolební kampani mi tvrdě vyčítal, že bylo příliš pomalé a že jsem vlastně vůbec nešetřil. To posoudí ekonomická historie.

Prostě fakt je ten, že toto tempo bylo 1,4 % ročně.

Domníval jsem se, že bude v této sněmovně pokračovat diskuse o tom, jak má být toto tempo rychlé nebo pomalé. Nedomníval jsem se, že bude diskuse o tom, že směr se obrátí, že po schválení rozpočtu v Rusnokově a Fischerově vládě, který jsem nemohl podpořit, protože byl zbytečně rozhazovačný - z mého pohledu - se strukturálním deficitem 1,4, jsem očekával, že vláda, která si šetření vetkla do vínku a o šetření mluví třikrát denně do televize a pořádá k tomu monstr mediální tiskové konference, že alespoň půjde tempem 1,4. A teď bude legitimní diskuse půl procenta ročně, procento ročně, tři čtvrtě procenta ročně?

Přiznám se, že v nejhorších snech mne nenapadlo, že vláda se rozhodne strukturální deficit pro rok 2015 ještě navýšit, a to minimálně o půl procenta, to znamená minimálně o 20 mld. Kč, v tuto chvíli plánujete strukturální deficit vyšší, než jste schválili Rusnokově vládě, protože jste říkali, to už nám nic jiného nezbývá, protože my jsme teď přišli, my se musíme podívat, kde můžeme ušetřit a teprve potom uděláme pořádný rozpočet na rok 2015.

Tak teď to vypadá, že navrhnete o 20 mld. Kč horší strukturální deficit než Rusnok, a to jsme na začátku politické diskuse. Obávám se, že až skončí, to bude o procento. A já velmi prosím Poslaneckou sněmovnu jako suveréna, aby zpozorněla.

Jsem opravdu ochoten vzít jako regulérní a legitimní názor, že jsem měl snižovat strukturální deficit pomaleji. Na to nikdy nebude jednoznačná odpověď. Pomalejší tempo by mělo své výhody a nevýhody, rychlejší tempo mělo své výhody a nevýhody a budu respektovat mnohem pomalejší tempo strukturálního deficitu vlády, která k tomu má mandát.

Ale co se respektovat nedá, co je rozpočtový zločin, je zvyšování strukturálního deficitu v okamžiku, kdy ekonomika začíná růst. Prosím, to zpozorněte a neuvádějte tuto zemi znovu do té situace, ze které ji bude zase někdo muset s obrovskými politickými náklady tahat ven. (Potlesk poslanců TOP 09.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…