Kaňkovský (KDU-ČSL): A pak se divíme, že máme spoustu pacientů invalidních už před padesátým rokem...

04.05.2016 15:10

Projev na 44. schůzi sněmovny 4. května 2016 k Vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o důchodovém pojištění:

Kaňkovský (KDU-ČSL): A pak se divíme, že máme spoustu pacientů invalidních už před padesátým rokem...
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

KDU-ČSL podpoří návrh kolegy Romana Sklenáka na to, abychom prodloužili lhůtu, kdy mohou předčasně odejít hlubinní horníci do důchodu, tedy na lhůtu sedm let.

Jenom bych chtěl zmínit ještě některé aspekty, které s tím souvisejí, které tady už částečně řekli moji předřečníci. Invalidizace, kterou zažíváme v řadě profesí, se netýká jenom hlubinných horníků, přičemž ale já musím říct, že jejich práci velmi oceňuji a skutečně je to jedna z profesí, která je invalidizací nejvíce postižena. A skutečně statistiky, které zde zazněly, tomu odpovídají, takže návrh prodloužit lhůtu na sedm let považuji za správnou a my ji rádi podpoříme.

Je potřeba se ale zamyslet nad tím, že máme řadu dalších profesí, kde invalidizace také hrozí. Už se tady mluvilo o hutnictví, ale je potřeba mluvit i o těžkém strojírenství, pracovníci v povrchových dolech nebo v uranových dolech a profesí bychom našli mnohem víc. Já bych tady chtěl zvednout jenom krátce jedno téma, a to je prevence chorob z povolání, která bohužel v naší zemi není na dostatečně vysoké úrovni. My se s tím potýkáme v ordinacích. Já jsem ortoped, takže já si velmi často ohmatávám situace, kdy máme - a to jsem nezmínil ještě pracovníky ve stavebnictví - pacienty, kterým je 50, 55 let, jsou těžce invalidizováni svou profesí a my v podstatě nevíme, co s nimi.

Takže já bych chtěl velmi apelovat na zástupce Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva zdravotnictví, vidím tady pana ministra zdravotnictví, ale je to i na Ministerstvu průmyslu a obchodu a dalších institucích, abychom se v budoucnu, a to bych chtěl v krátké budoucnosti, zamysleli nad tím, jakým způsobem dělat prevenci chorob z povolání. Pokud se podíváme na zkušenosti ze zahraničí, tady opravdu velmi pokulháváme. Já jsem zažil situaci, kdy jsem stážoval v jedné německé nemocnici, a když jsem zažil kontrolu bezpečnosti práce jenom na úrovni zdravotních sester a lékařů, kdy chodí u nich také tzv. bezpečnostní technik a zabývá se tím, jakou ergonomii pracovního místa mají zdravotní sestry, mají lékaři, a i řadou dalších okolností, tak v tomto směru opravdu velmi zaostáváme a pak se divíme, že máme spoustu pacientů, kteří jsou invalidní už někdy i před 50. rokem. Takže pokud chceme dneska hlubinným horníkům v tomto směru ulevit a je to naprosto správně, tak se zamýšlejme i nad dalšími profesemi a zamýšlejme se nad tím, že je potřeba udělat takové pracovní podmínky v našich profesích, abychom invalidizovaných pacientů, a mluvím hlavně o chorobách z povolání, měli co nejméně. Děkuji vám za pozornost. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Jurečka v kostce

8:19 Mašek (ANO): Jurečka v kostce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodově reformě ministra Jurečky