Kaňkovský (KDU-ČSL): Mladí lékaři často po absolutoriu nezamíří do praxe, ale k distribučním firmám

10.08.2015 6:25

Poslanec Kaňkovský se sešel s vedením města Pelhřimova

Kaňkovský (KDU-ČSL): Mladí lékaři často po absolutoriu nezamíří do praxe, ale k distribučním firmám
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Dotace do sociálních služeb, nedostatek mladých lékařů v nemocnicích i v zubních ordinacích, Family Point nebo pravidla v městské památkové rezervaci. To byla témata, která zazněla při setkání poslance Víta Kaňkovského (KDU-ČSL) při setkání se starostou Pelhřimova Františkem Kučerou a jeho místostarosty Ladislavem Medem a Josefem Kochem.

Vít Kaňkovský nadnesl otázky kolem domova seniorů a terénních sociálních služeb. Místostarosta Koch zmínil, že městský domov seniorů v Sadech je obsazen ze sta procent a služby včetně terénních jsou tam na vysoké úrovni. Přítomní se shodli, že převod financování sociálních služeb pod Kraj Vysočina proběhl bez potíží a měl by poskytovatelům přinést větší jistotu. „Až další roky ale ukáží, jak bude systém funkční, vzhledem ke stárnutí populace budou nároky na služby vzrůstat,“ sdělil poslanec.

Diskuse se točila i kolem nedostatku mladých lékařů v nemocnicích i v terénu - zejména praktických lékařů. „Problémem je i nedostatek zubních lékařů. Tento stav pociťují občané napříč krajem. Jedním z důvodů je to, že mladí lékaři včetně stomatologů často po absolutoriu nezamíří do praxe či do nemocnic, ale třeba k distribučním firmám,“ řekl poslanec s tím, že mnozí absolventi medicíny jdou hned po škole do ciziny a až tam si udělají potřebné atestace.

„Jiní nastupují do fakultních nemocnic, kde pracují ve směnném provozu, aby nemocnice nepřekračovaly povolený limit přesčasové práce. Navíc ve zdravotnictví narůstají obavy ze zvyšujícího se tlaku na trestně-právní odpovědnost při výkonu praxe, což také některé lékaře odrazuje,“ uvedl poslanec a ortoped Vít Kaňkovský, který je místopředsedou sněmovního zdravotního a také sociálního výboru.

Místostarosta Koch také poslance požádal, zda by městu nepomohl s rozjezdem tzv. Family Pointu (zařízení podporujícího rodiny s dětmi). Další téma se týkalo ochrany památek a památkových zón. Místostarosta Med uvedl, že Pelhřimov trápí přísná pravidla v městské památkové rezervaci. „Je problém provést jakoukoli změnu stavby, která se postupem let ukazuje jako nutná. Chtělo by to do památkových norem přidat trochu lehkosti,“ sdělil Ladislav Med.

Kaňkovský také zmínil téma zveřejňování smluv na internetu. Podle místostarosty Kocha to v Pelhřimově řeší městský úřad, problém je to spíše pro malé obce.

Krajský zastupitel Miroslav Houška z Častrova, který poslance doprovázel, nabídl představitelům Pelhřimova pomoc při jednáních s Krajem Vysočina, případně zprostředkování kontaktu s celostátní politikou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…