Kaňkovský (KDU-ČSL): Musíme hledat cestu k užší spolupráci s lidmi mimo naše řady

19.10.2018 22:48

Nárůst hlasů ve třech okresech z pěti, dobrý koaliční potenciál, nárůst koalic, ale i drobný úbytek kandidátů i zastupitelů. Tak zhodnotili vysočinští lidovci na svém krajském výboru 15. října výsledky komunálních i senátních voleb na Vysočině.

Kaňkovský (KDU-ČSL): Musíme hledat cestu k užší spolupráci s lidmi mimo naše řady
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

„Jsem rád, že zvlášť v porovnání s ostatními stranami máme pořád dost kvalitních kandidátů, kteří jsou ochotní jít s kůží na trh a sloužit své obci či městu. Množství nestraníků, zvolených za KDU-ČSL také dokazuje, že jsme strana otevřená. Nicméně úbytky počtu kandidátek i zastupitelů nás nutí k zamyšlení. A musíme také hledat cestu k užší spolupráci s lidmi mimo naše řady,“ uvedl krajský předseda Vít Kaňkovský (sám také z 18. místa vykroužkovaný do zastupitelstva města Třešť).

V porovnání se 154 kandidátkami v roce 2014 letos KDU-ČSL měla v kraji kandidátky ve 132 obcích, nicméně o sedm vzrost počet koalic, do nichž se zapojila. V okresech H. Brod, Žďár n. S. a Třebíč i přímo v těchto městech získala oproti minulým volbám více hlasů, na Jihlavsku a Pelhřimovsku ztratila. Celkem se v kraji může pyšnit 488 zastupiteli. V řadě klíčových měst KDU-ČSL zřejmě znovu získá místostarosty nebo starosty. V rámci republiky tvoří výsledky strany na Vysočině průměr.

Potlesk na krajském výboru zazněl pro senátní kandidátku KDU-ČSL na Třebíčsku Marii Dudíkovou, která se jen o 1,3 % nedostala do 2. kola – za její maximální výkon, pracovitost a obětavost. „Byla to pro mě čest reprezentovat křesťansko-demokratickou politiku. A měla jsem dobrou zpětnou vazbu zvlášť z míst, která jsem navštívila při kontaktní kampani,“ uvedla Marie Dudíková. Stejné poděkování KDU-ČSL vyslovilo finalistovi senátního souboje na Chrudimsku-Havlíčkobrodsku Danielu Hermanovi.

Nyní se vysočinští lidovci připravují na krajskou volební konferenci, která se bude konat 16. března 2019 a předchází předčasnému sjezdu KDU-ČSL i oslavám sto let strany. „Jednáme také o termínu a způsobu neformálního setkání s lidmi, kteří za nás kandidují a nejsou naši členové. Diskuse s nimi může být obohacující pro obě strany,“ dodal krajský předseda a poslanec Vít Kaňkovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce