Kaňkovský (KDU-ČSL): Novela zákona o zdravotnických prostředcích

11.10.2017 20:30

Projev na 10. schůzi Senátu 11. 10. 2017 k novele zákona o zdravotnických prostředcích a o změně zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, ve znění zákona č. 183/2017 Sb.

Kaňkovský (KDU-ČSL): Novela zákona o zdravotnických prostředcích
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Dobré dopoledne, vážený pane... Odpoledne tedy, už je odpoledne. Vážený pane předsedající, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, dovolte mi, abych vás seznámil s důvody, proč se na základě reakce odborné veřejnosti na účinky zákona č. 268/2014 Sb. a po poměrně široké diskuzi se zástupci odborných společností, konkrétně České společnosti pro zdravotnickou techniku a České společnosti biomedicínského inženýrství a informatiky, ale také po diskuzi s pracovníky z praxe, zejména techniky z nemocnic, ale i z privátní sféry, přistoupil k přípravě novely tohoto zákona.

Cílem je změnit některé problematické ustanovení, která se týkají servisů a instruktáží u zdravotnických prostředků, které byly schváleny při projednávání zmíněného zákona v roce 2014. Tato ustanovení totiž dávají zdravotnickým zařízením povinnost provádět servis, tedy opravy a bezpečnostně technické kontroly u zdravotnických prostředků – a je potřeba zdůraznit, že v tomto případě jde hlavně o zdravotnické přístroje – výhradně prostřednictvím výrobců a distributorů. Ještě větším problémem je pak tentýž požadavek u instruktáží. Tedy kdy proškolení nového zdravotnického pracovníka pro práci s konkrétním přístrojem mohou v současné dikci zákona provádět pouze zástupci výrobců a distributorů.

Pokud si uvědomíme počet zdravotnických přístrojů ve zdravotnických zařízeních a významnou fluktuaci pracovníků, jistě si dokážeme představit, jak velký problém pro zdravotnická zařízení je vyhovět tomuto zákonu. V reálu to pak znamená, že zdravotnická zařízení často nedokážou tyto požadavky naplnit. A vím z kuloárů, že celá řada zdravotnických zařízení zřejmě z finančních a personálních důvodů zákon nemůže naplnit.

Je potřeba také hovořit i o finančních nárocích, které toto ustanovení, nebo tato ustanovení na zdravotnická zařízení mají. A netýká se to jenom nemocnic, ale i privátních zařízení a zdravotnické záchranné služby. Předložená novela proto v prvé řadě chce zjednodušit poskytovatelům zdravotních služeb zajištění instruktáží pro práci se zdravotnickými prostředky. Vzhledem k velké obměně pracovníků je právě tato oblast v dikci zákona pro zdravotnická zařízení nejvíce zatěžující. Každé zdravotnické zařízení během roku přijímá, zvlášť lůžkové, celou řadu pracovníků. A ti pracují někdy s desítkami zdravotnických prostředků, přístrojů. Pokud bychom měli dodržet dikci zákona, tak by na každý jednotlivý zdravotnický prostředek měl pracovníka proškolit zástupce výrobce nebo distributora.

Nově bychom se v případě schválení této novely vrátit k dřívější praxi, která dávala možnost proškolit nové zaměstnance pro práci se zdravotnickými prostředky prostřednictvím pověřené kompetentní osoby přímo ze zdravotnického zařízení. Což může být např. biomedicínský inženýr v nemocničním zařízení. Novela ale přináší také změny v provádění servisů, tedy bezpečnostně technických kontrol a oprav, kdy bude nově možno zplnomocnit k této činnosti i jiné subjekty než výrobce a distributory, a to včetně zaměstnanců zdravotnických zařízení, např. právě na postup biomedicínských inženýrů, pokud získají pověření od výrobce.

Přitom ale odborové požadavky na pověřené osoby zůstanou stejné, jaké jsou kladeny na zástupce výrobců. V žádném případě proto nehrozí, že by došlo ke snížení kvality těchto činností a ohrožení bezpečnosti pacientů či personálu, který s přístroji pracuje. Touto úpravou dojde k finančním úsporám na straně poskytovatelů zdravotních služeb. Připomínám, že u nemocnic jde o stovky, u větších nemocnic o tisíce zdravotnických přístrojů a dalších zdravotnických prostředků. Úprava ale také pomůže i fungování zdravotnické záchranné služby a v neposlední řadě i ambulantnímu sektoru včetně privátních ambulancí, protože dneska se moderní medicína už bez přístrojů ani v této oblasti neobejde.

Vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, dovoluji si vás zdvořile požádat, abyste podpořili tuto novelu zákona o zdravotnických prostředcích. Dosáhneme tím zjednodušení provádění instruktáží i zdravotnických prostředků, ale i části servisních činností tak, abychom na jedné straně zajistili maximální bezpečnost pacientů a obsluhujícího personálu a na straně druhé nekladli zbytečně vysoké ekonomické, ale i personální nároky na zdravotnická zařízení. Jde o konkrétní opatření, která ulehčí provoz našim zdravotnickým zařízením a ušetří jim nejen finanční prostředky, ale také lidské síly.

Vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, děkuji vám za pozornost a budu rád za vaši podporu. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).