Kánský (ČSSD): Ještě jednou k platformám

18.04.2015 13:59

Před nějakým časem jsem na těchto stránkách byl pro platformy v ČSSD, které ostatně v různé formě existují. Od skutečné křesťansko - sociální platformy až po Kluby různého zaměření (ženy, senioři, mladí, sportovci, atd).

Kánský (ČSSD): Ještě jednou k platformám
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Dost mne překvapuje, že se o tom málo mluví, zejména poté, co přišel Jaroslav Foldyna s nápadem oživit bývalý pokus Ivana Davida, který před několika léty přišel s tzv. Evropskou levicovou platformou ČSSD. Neuspěl i přes širší záběr než si do svého projektu zahrnuje Jaroslav Foldyna. Opatrnější odezva je jistě dána osobností navrhovatele a jeho postavením ve straně.

Tak jako dříve si myslím, že jakákoliv skupina, zaměřená na hlubší řešení některých otázek rozvoje společnosti ve smyslu programu strany, je přivítáníhodná a zaslouží si podporu. Ten program strany uvádím záměrně. Pokud by zde nebyl soulad, nejde již o platformu, ale frakci, která vedle programu staví do popředí návrhy, které tříští jednotu strany, která je v současných podmínkách, nebojím se říci boje o záchranu sociálního státu, zvláště důležitá.

Kdokoliv přichází s tím, že je nezbytné zvýraznit některé otázky nejen rozvoje, ale prostého provozu společnosti, je jistě dobrým impulsem k diskusi a k propracování vybraných otázek do autentických a reálných projektů. Věci, které si dala připravovaná platforma do programu je potřebné denně říkat a připomínat, což Jaroslav Foldyna, ale i mnozí další,  (zejména výše uváděné Kluby) činí. Je to potřebné pro širší veřejnost a tato práce je pro stranu nedoceněna. Práci platformy si spojuji vždy s důkladnou znalostí věci a se schopností přinášet konkrétní prokalkulované návrhy, aby nebyly pouhými prohlášeními, které musí někdo prověřit a rozpracovat, přičemž možná dojde i k jiným výsledkům, než se očekávalo. Nestačí např. říci, že máme miliony občanů na hranici chudoby, aniž bychom se opírali o fakta, která nelze vyvrátit a naopak vyvolají obrovskou vlnu neplodných polemik, která mají nejraději media, která to chytře začnou personifikovat se skrytou snahou o manipulaci.

Mnohdy voláme po návratu ke kořenům Sociální demokracie a projekt platformy s pracovním názvem „Doleva“ se o to v mnoha směrech pokouší. Je to dobře, ale schází mi posun, který je dán vývojem, kterým svět za téměř jeden a půl století prošel. Zejména se změnila struktura tvorby konečného produktu společnosti, nyní HDP. Již nejde o „primér, sekundér, nebo terciér“ , jak jsme byli kdysi zvyklí říkat. Nyní je za hlavního strůjce prosperity považován až další stupeň s virtuálními průvodními jevy téměř bez možnosti ohmatat si konkrétní výsledek práce. O dělnících, jako základní složce vytvářející společenské bohatství se již nedá mluvit. Možná je ale tím obtížnější nalézt vedle skutečných tvůrců národního bohatství ty, kterým má naše strana věnovat svou maximální pozornost.

Vracím se tak k pojetí platformy, jako specifické pracovní skupiny, která by měla pomoci straně v řešení celospolečenských problémů. Rozumím platformě , která se zabývá otázkami křesťanství, rozumím těm, kteří se byť na úrovni odborné komise zabývají životním prostředím, sociálnímu bydlení, mezigeneračním vztahům a podobně. Mám právě trochu problém s tím, když zakládáme platformu která pouze rozvíjí program strany. Všechno to, co je v platformním projektu obsaženo, je i v dlouhodobém programu ČSSD. Proto mám také obavu, aby tento pokus, nebyl vykládán jako příprava stranické frakce, která má mít jiný cíl.

Nechci tím v žádném případě odsuzovat to, s čím Jaroslav Foldyna přišel. Předpokládám však širokou stranickou diskusi, využití programových konferencí a vysokého potenciálu odborného zázemí ČSSD. Nejde o kritiku, ani o pokus tlumit iniciativu. Ta je potřebná. Pro stranu osvěžením a také impulsem k široké diskusi bez toho, abychom ji poškozovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

4:32 Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Rusku.