Kasal (ANO): Nastavme valorizační mechanismus tak, ať zdravotnictví prospívá

05.05.2022 0:09

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny 4. května 2022 k zákonu o pojistném na veřejné zdravotní pojištění

Kasal (ANO): Nastavme valorizační mechanismus tak, ať zdravotnictví prospívá
Foto: Archiv Davida Kasala
Popisek: David Kasal

Děkuji za slovo, paní předsedající. Dovolte, abych i já přednesl svůj příspěvek k tomuto tisku. Já začnu trošičku netradičně. Je trošku smůla, že tady není pan ministr, ale tak, jak říkal od začátku, tak je dobré se bavit nad čísly. Já jsem dneska slyšel, jestli se dobře pamatuji, nebo možná už včera, že pojišťovny mají 50 miliard na svých účtech. To sice je pravda, ale ty pojišťovny hospodaří fundovým způsobem a těch financí, které se nechají uvolnit opravdu pro tu zdravotní péči, je zhruba polovina.

Z hlediska toho tady zaznělo hodně informací číselných, kolik co stojí. A ukazovali jsme na ty nejdražší postupy. Já jsem si dovolil tady vzít jeden na ukázku, musím trošku zakrýt. (Ukazuje materiál.) Tohle je obyčejný výtěr, který děláme komukoliv z nosu, krku, a předesílám, že to není výtěr na covid. Byl jsem překvapen, když jsme ho teď vyúčtovali nebo mně přišel účet z laboratoře a jenom toto prosté vyšetření stojí 1784 korun. Bavíme se tady o poplatku 1900, respektive 1500 korun, který by měl být za státního pojištěnce.

Takže 1 výtěr spotřebuje tyto peníze, které potřebujeme na všechno ostatní. Velmi rád jsem slyšel, že by se mělo nastavit valorizační schéma. Pamatuji se, když jsem v roce 2016 byl jako zástupce Sněmovny v Německu, a velmi mě tam zaujala 1 věc. My v našem zdravotnictví nemáme zorganizováno to, jaké peníze a na co je budeme používat. My je máme za zdravotní služby. V Německu je měli rozděleny tak, že to, co platily pojišťovny, to bylo na provoz nemocnic, to, co přišlo od spolkové vlády a od jednotlivých vlád, což byly 2, respektive 3 %, to se používalo pro investice, s tím, že si ta jednotlivá zdravotnická zařízení mohla ty peníze, ty finanční částky kumulovat a z nich mohla potom jednotlivé i větší investiční akce financovat.

Z tohoto pohledu je tedy otázka toho, že to valorizační schéma mluví o čem? Je to o tom, že ty peníze budou jenom na provoz? Nebo ty peníze budou i na investiční věci? Proto si myslím, že by bylo fajn se o tom pobavit hlouběji i do budoucna, aby to bylo opravdu správně nastaveno pro naše zdravotnictví. Všichni poukazují na to, že rok 2022 bude bez problémů. Já se zamyslím, protože tím, že jsem primář oddělení, tak musím vykazovat a financovat, dělám (VRG?) manažera, a průjem, který jsem vykázal na začátku, za něj dostanu 22 tisíc korun a na konci za něj dostanu taky 22 tisíc korun.

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36800 lidí

Mohu maximálně navýšit výkon o 5 %. Jestliže se tady bavíme a všichni jenom poukazovali, co dostaneme za endoprotézu na lécích, ale my se musíme, vážení, bavit nejenom o energiích, ale i o stravě. Jeden pan ředitel mně řekl, že v současné době už jim navyšují stravné nebo jídlo, které dovážejí, o 8 %. A co bude po prázdninách? Jak to bude vypadat?

A už tady kolegyně paní profesorka zmínila to, že se zvyšují zálohy za energie. A do nemocnic, do těch krajských a okresních hlavně, protože státně zřízené nebo respektive státně řízené, tam může být i nějaký peníz z ministerstva, tak ty jsou placené pouze a jenom, co dostanou z pojišťoven. Takže když si vezmu, že já mohu zvýšit výkon o 5 %, inflace bude 13 nebo 14 %, tak jak to tam dostane? A druhé úzké hrdlo, které je, je v tom, že pokud ty peníze doputují na ty pojišťovny, tak tam budou, ale přesně, jak tady všichni argumentovali, je napsána úhradová vyhláška na rok 2022 a nikdo v historii nepočítal s tím, že během roku může dojít k výraznému nárůstu cen energií - a teď je jedno, jestli to je benzín, jestli to je ropa, jestli to je elektřina, a ta úhradová vyhláška s tím prostě nepočítá.

Já nejsem schopný říct, kolik to bude, ale na druhou stranu si musíme říct, že pokud bude potřeba dostat peníze do nemocnic, tak stejně v druhé polovině roku bude muset být provedena v zásadě kompenzační vyhláška, kterou ty peníze do těch nemocnic dostanete, jinak budou ležet na účtech pojišťoven. A to je fakt, který tady zatím nezazněl. Z tohoto pohledu bych chtěl navrhnout 1 věc, a to, že vítám to, že bude navržen valorizační mechanismus, bylo by dobře se jaksi výhledově poptat (i na?) to, jakým způsobem budou zajištěné peníze na investice obecně do zdravotnictví, a proto bych dal návrh, že jestli by nestálo za to dopracovat ten tisk právě o tu valorizaci, abychom se nad tím opravdu zamysleli, protože načítat to jenom ve druhém čtení mně přijde přece jenom trošku riziko a nastavme ten valorizační mechanismus tak, ať to našemu zdravotnictví prospívá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…