Király (Realisté): Stavme rychle a jednoduše

15.04.2017 12:17

Realisté jsou si vědomi faktu, že v délce stavebního řízení patří České republice 130. místo na světě, těsně za Papuou-Novou Guineou a Zimbabwe. Pro menší modelovou stavbu trvá stavební řízení 247 dní, bez toho, aniž by se v průběhu řízení někdo odvolal.

Király (Realisté): Stavme rychle a jednoduše
Foto: Realisté
Popisek: Realisté

Realisté navrhují dva kroky, které mohou celý proces ovlivnit tak, aby bylo naplněno pravidlo  20/80.  Těmito opatřeními jsou jednotné formuláře a pevné lhůty.

Vzhledem k tomu, že v rámci řízení u krajských soudů ve věcech obchodního rejstříku a taky v řízeních u katastrálních úřadů ke zrychlení významně pomohlo povinné zavedení formulářových podání, myslíme si, že zavedení formulářových podání bude ve stavebních řízeních mít efekt obdobný. Takovýmto způsobem lze unifikovat podání, eliminovat formální chyby návrhu a návrh např. provést i kontrolovat elektronicky. Zavedení povinných formulářových podání je poměrně jednoduchým krokem s významným efektem, o čemž jsem se ostatně měl možnost již přesvědčit právě v rejstříkových, popř. katastrálních věcech. Zcela by ztratily efekt námitky týkající se formálních nedostatků návrhu, popř. nejasnosti v návrhu. I vyřizující úředník by měl daleko snazší postavení při revizi podaného návrhu a jeho posunutí v procesu.

Ze stavebních předpisů se zcela vytratila zákonná fikce souhlasu správního orgánu při nerozhodnutí v předem stanovené lhůtě. Správní orgán lhůty k rozhodnutí má a novelou, která je v současné době schválená v Poslanecké sněmovně, se lhůty i upravily, nicméně zákonná fikce se nenavrátila. Stavebník by měl mít tu výhodu, že když zahájí řízení podáním učiněném na předepsaném formuláři, doloží veškeré doklady, které jsou k návrhu vyžadovány, může očekávat vyřízení v předem určené době. A pokud správní orgán v předem určené době věc nevyřídí, považuje se návrh za kladně vyřízený. Místo aby se stavebník v současnosti tedy dovolával lhůt, které může správní orgán překročit, bude mít věc vyřízenou kladně a o to mu (nám) jde.

Shrnutí:

Stavební řízení se zrychlí, pokud zavedeme tato účinná a rychlá opatření:

  • Zavedeme jednotné formulářové podání, které zjednoduší a zrychlí celý proces a odstraní formální chyby, jejichž náprava pak mnohdy celé řízení zdržuje.
  • Zavedeme pevné lhůty k vyřízení, těmi nyní nejsou správní orgány vázány, a to vede k nejistotě stavebníka. Po překročení stanovené lhůty se bude žádost považovat za vyřízenou.

Doc. JUDr. Alexander Király, Ph.D., zakladatel Realistů a advokát, proděkan na Vysoké škole báňské 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …