Kislingerová (ANO): Hazardu v Praze snad konečně začalo ubývat

23.02.2016 8:34

Městská rada projednala poskytnutí dotace ve výši 23,944 mil. Kč městským částem hl. m. Prahy z finančních prostředků obdržených jako odvod z loterií za období od 1. 10. do 31. 12. 2015. Celkem obdržela Praha na odvodech z výherních hracích přístrojů a jiných technických herních zařízení o 52 mil. Kč méně než v roce 2014.

Kislingerová (ANO): Hazardu v Praze snad konečně začalo ubývat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstkyně primátorky Eva Kislingerová

Za rok 2015 hl. m. Praha obdržela odvody z výherních hracích přístrojů a jiných technických herních zařízení v celkové výši téměř 717 mil. Kč (v roce 2014 to bylo více než 769 mil. Kč). Od roku 2012 městským částem náleží 50 %, maximálně ale 300 mil. Kč ročně.

„Za loňský rok sice Praha obdržela nižší odvody z hazardu, na druhou stranu to ale je dobrá zpráva v tom, že hazardu v Praze snad konečně začalo ubývat,“ uvedla náměstkyně primátorky hl. m. Prahy Eva Kislingerová.

Rada navrhla poskytnout 25 % z 23,944 mil. Kč, tedy 5,986 mil. Kč, na podporu činnosti nestátních neziskových organizací působící na území městských částí hl. m. Prahy, které zajišťují dlouhodobě organizovanou sportovní výchovu mládeže, dalších 25%, tj. 5,986 mil. Kč, na sport a zbývajících 50%, tj. 11,972 mil. Kč, na kulturu, školství, zdravotnictví a sociální oblast. Od ledna do září 2015 už MČ obdržely od hl. m. Prahy dotace z hazardu ve výši 276 mil. Kč.

Návrh předloží náměstkyně primátorky Eva Kislingerová ke schválení zastupitelstvu 25. února 2016.

V roce 2015 se změnila metodika rozdělování prostředků obdržených jako odvod z loterií pro MČ. Zatímco dříve se prostředky rozdělovaly podle počtu výherních automatů a počtu dnů jejich provozování na územích MČ, od poloviny roku 2015 se rozdělují podle počtu obyvatel.

„Původní metodika byla v boji proti hazardu naprosto nelogická. Je zřejmé, že poměr gamblerů je přímo úměrný velikosti a počtu obyvatel příslušné městské části, bez zásadnějšího vlivu snížené dostupnosti hazardních her. Následky nezákonného jednání řady těchto osob tedy nesou i ty městské části Prahy, na kterých není hazard dostupný,“ dodala náměstkyně Kislingerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny